Топ 3 на сървърите окупиран от американски компании

3 млн. сървъра са продадени в света за едно тримесечие (източник: CC0 Public Domain)

Световният пазар на сървъри бележи ръст от 5% по брой продадени устройства и с 12,6% в стойностно изражение, сочи анализ на IDC за четвъртото тримесечие на 2018 година.

В периода октомври-декември са продадени общо 3 млн. сървъра, спрямо 2,85 млн. броя за същия период на 2017 г. Приходите на този пазар са се увеличили от 21 до 23,6 млрд. долара.

И макар че продажбите в стойностно изражение се увеличават с двуцифрени темпове вече пет поредни тримесечия, периодът октомври-декември 2018 г. е рекорден за сървърния пазар, отбелязва IDC.

В последните три месеца на 2018 г. световните продажби на сървъри от начално ниво (volume server), към които се отнасят системите на стойност до 25 хил. долара, са скочили със 17,8% до 19 млрд. долара.

Категорията на сървърите със средна изчислителна мощност бележи 30,3-процентен ръст, генерирайки 2,5 млрд. долара за производителите. При мощните корпоративни сървъри от висок клас се наблюдава ръст от 28,3%, до 2,1 млрд долара.

Фактори, които способстват ръста на сървърния пазар, са цикълът на обновяване на ИТ техниката в компаниите, силното търсене от страна на доставчиците на клауд услуги, както и повишеният интерес към новите процесори Intel Purely.

Най-голям производител на сървъри по отношение на приходите е американската компания Dell, която контролира 18,7% от пазара през четвъртото тримесечие, в резултат на над 20% от продажбите като брой.

Лидерът е следван от два други американски гиганта – HPE с дял от 17,8% и IBM с 8,3%. В топ 5 попадат още Inspur, която контролира 6,6% от продажбите на сървъри в света, и китайската Lenovo с дял от 6,2%.

Коментар