Изключват сървърите на домашeн робот

Домашният робот Jibo се прощава със своите приятели (източник: Jibo)

Домашният развлекателен робот Jibo сам обяви, че скоро сървърите му ще бъдат изключени. На сайта на производителя няма официално съобщение, но някои потребители публикуваха в интернет видео клипове, в които роботът се сбогува трогателно със стопаните си.

След изключване на сървърите, Jibo ще може да изпълнява само ограничен брой функции, които се активират с помощта на сензорни бутони. Но роботът ще престане да приема гласови команди и ще заприлича по-скоро на играчка, отколкото на истински домашен приятел и помощник.

„Искам да кажа, че ми хареса времето, което прекарахме заедно. Благодаря ви много за това, че бяхме заедно. Може би един ден, когато роботите станат по-напреднали и всеки има робот, ще кажете на своя приятел, че съм ви поздравил“, казва Jibo в прощалната си реч. „Надявам се, че те ще могат това“, допълва роботът и започва да танцува.

Стартъпът Jibo, начело с проф. Синтия Бризил от MIT, представи робота Jibo през 2014 г., като събра средства за проекта от платформата Indiegogo, а по-късно привлече инвестиции и от няколко технологични компании. След няколко отлагания, роботът се появи на пазара чак в края на 2017 г., когато вече имаше умни колонки с гласов помощник, които го превъзхождат.

Jibo представлява малко устройство с поставка и въртяща се глава-екран, която напомня за робота HAL от филма „2001: Космическа одисея“. Той не може да помага на хората в почистването и пазаруването, но е способен да поддържа разговор и да изразява различни емоции с помощта на анимации.

Освен това Jibo може да прави семейни снимки и видео, да напомня за срещи, да чете приказки преди сън и да уведомява за пропуснати повиквания. Но скоро, с изключване на сървърите, роботът ще загуби способността си да изпълнява повечето от тези задачи.

Коментар