Инвеститори съдят Илон Мъск заради публикации в Twitter

Илон Мъск е изправен пред нови неприятности, заради изявите си в социалните мрежи (източник: Elon Musk / Twitter)

Група инвеститори в производителя на електромобили Tesla предприе съдебен процес в Делауер срещу шефа на компанията Илон Мъск. Обвиняват го, че с „повтарящи се грешки“ продължава да вреди на фирмата и нейните акционери, съобщи Блумбърг.

Според адвоката на един от институционалните инвеститори, съдебният процес цели да блокира използването на Twitter от Илон Мъск за неточни изявления относно компанията. Имат се предвид случаи като този от миналата година, когато Мъск написа в социалната мрежа, че е получил финансиране на план за приватизация на Tesla.

Мъск отново прекрачи линията през февруари, като обяви в Twitter, че Tesla ще произведе около половин милион автомобила тази година. В съдебния иск инвеститорите се оплакват, че Мъск и директорите на компанията нарушават задълженията си към инвеститорите.

Изявите на Мъск в Twitter вече костваха – на него и компанията – глоба в размер на 40 милиона долара. Освен това Мъск беше принуден да се откаже от ролята си на председател в рамките на споразумение с Комисията по ценни книжа и борси (SEC).

Мъск е изправен пред още по-големи неприятности, тъй като SEC настоява пред съда, че той пренебрегва споразумението – може да бъде глобен отново, да му наложат ограничения за изяви в социалните медии и дори забрана да управлява компанията.

Коментар