Tenda AC18 – инсталиране и настройка на рутера

Двубандовият рутер Tenda AC18 поддържа комбинирана скорост 1900Mbps

Достъпният като цена и същевременно бърз и функционален рутер Tenda AC18, който ви представихме наскоро като решение за стрийминг на видео и игри в домашната мрежа, е лесен за инсталиране и настройка – на практика от всеки потребител, който има поне базови познания за работата на мрежовите устройства.

Процесът за пускане на безжичната мрежа и свързване на компютъра към нея отнема не повече от няколко минути, благодарение на удобния уеб достъп до устройството с минималистичен и разбираем интерфейс.

Препоръчително е преди да започне инсталацията, да изключите кабелния модем от интернет доставчика, за да не се налага да нулирате настройките на рутера. И така, включвате Tenda AC18 към захранването и го свързвате към Ethernet порта на кабелния модем чрез жълтия кабел в комплекта на устройството (от страната на рутера той се поставя във WAN (интернет) порта). След това включвате и модема към захранването и пристъпвате към свързване на компютъра към рутера – безжично или през някой от наличните четири LAN порта.

Свързване на компютъра безжично към Tenda AC18

В случай, че се свързвате безжично, ползвайте мрежата и паролата по подразбиране, които са изписани на горния панел на рутера. Впоследствие, разбира се, можете да ги смените от настройките на AC18, достъпни през уеб интерфейс.

Ако вместо през кабелен модем, достъпът ви до интернет е директно по Ethernet кабел, това улеснява още повече процеса – просто поставете кабела във WAN порта на рутера и пристъпете към свързване на компютъра към AC18 (жично или безжично).

Помощникът за бързо първоначално конфигуриране на рутера

Сега можете да конфигурирате рутера, като напишете в адресния ред на уеб браузъра 192.168.0.1 или tendawifi.com. Първоначално се активира бързият помощник за инсталиране (Quick Setup Wizard), който ви води в процеса с няколко бързи стъпки – избор на типа на връзката (PPPoE, Dynamic или Static IP), въвеждане на име и парола на потребителя (ако това се налага – при PPPoE), както и на SSID име на мрежата и парола за достъп до администраторския панел. И това е всичко, след секунди рутерът е свързан към интернет.

Избор на типа интернет връзка от помощника за бързо конфигуриране на Tenda AC18

Оттук насетне можете да влизате в уеб интерфейса на рутера със зададената парола, ако желаете да направите по-задълбочено конфигуриране. Имате на разположение най-различни възможности за настройки, вкл. на безжичната връзка, която у двубандова (2,2GHz и 5GHz), на мрежа за гости, на USB свързано устройство за споделяне на съдържание, родителски контрол, системни настройки за напреднали и др.

Опциите за споделяне на USB устройства, свързани към рутера

На началния екран ще видите статуса (Internet Status) на вашата интернет връзка и свързаните устройства, докато от раздела Internet Settings ще можете да повторите процеса на първоначално конфигуриране, ако искате да промените нещо. Секцията Wireless Settings дава опции за конфигуриране на Wi-Fi име и парола, планирано изключване на безжичната връзка, настройка на каналите и честотната лента, на силата на сигнала, разрешаване и забрана на функцията Beamforming и др.

Възможностите за настройка на мрежата за гости

Интересна е възможността за създаване на отделна мрежа за гости (Guest Network), така че хем да осигурите на гостите си достъп до мрежата, хем да защитите личните си данни. Ако пък искате да намалите консумацията на енергия от рутера, можете да се възползвате от спящия режим (Sleeping Mode в разширените настройки Advanced Settings) – когато го активирате, устройството ще заспива, ако няма трафик на данни. Предвидена е и VPN секция за с две опции – PPTP сървър или PPTP/L2TP клиент.

Напредналите потребители имат богат избор от настройки на рутера

В Advanced Settings ще намерите също опция за родителски контрол (Parental Controls), която ви позволява да филтрирате достъпа до интернет по име на устройство, IP адрес и MAC адрес, както и да създавате графици за достъп. Оттук можете да контролирате и честотната лента (Bandwidth Control), като задавате ограничения за всяко устройство, да разрешите дистанционно управление на рутера чрез мобилно приложение Tenda App, да активирате защита стена (Firewall) и други функции, предназначени за по-напреднали потребители.

Разнообразните опции за системни настройки на AC18

Накрая, в раздела за System Settings можете да конфигурирате различни системни параметри, както и да смените паролата, да обновите фърмуера, да правите бекъп и възстановяване, проверка на системния статус и логовете, да рестартирате системата и др.

Така, с покупката на Tenda AC18 – рутер за бърза домашна мрежа със стрийминг на видео и игри на множество устройства едновременно, получавате и лесен достъп до настройките на устройството. Двубандовият рутер с комбинирана скорост 1900Mbps се предлага на българския пазар на цена около 215 лв. с ДДС от партньорите на Tenda.