Tenda TX2 Pro – WiFi 6 рутер за малкия офис и дома

Tenda TX2 Pro впечатлява с черния си блясък и форма на екзотична мида
(снимки и видео: Мария Малцева / TechNews.bg)

Използването на интернет в дома и малкия офис рядко изисква чудовищни скорости или капацитети – все пак повечето хора просто сърфират в мрежата, гледат видео онлайн, качват снимки в социалните мрежи и играят от време на време. Затова един съвременен Wi-Fi 6 рутер лесно може да отговори на нуждите на тази категория потребители. Tenda TX2 Pro го прави с лекота – за малкия офис, за дома, но най-вече за малкия офис у дома.

В днешно време стандартът Wi-Fi 6 вече е „новото нормално”. Пазарът е пълен с голям брой предложения за различни устройства по този протокол. Tenda TX2 Pro може да се опише като услужлив и функционален Wi-Fi 6 рутер, който се справя безупречно с комуникационните изисквания на дома и малкия офис. Най-вече той е идеален за професионалистите, които работят дистанционно – от дома си.

Производителност

Tenda TX2 Pro има високопроизводителни FEM модули (WLAN Front-End Modules) и пет външни 6dBi антени с голямо усилване, чиято задача е да направят безжичното покритие безупречно в дом или малък офис, включително и при наличието на множество стаи и стени – „враг номер едно”, когато иде реч за качеството на Wi-Fi сигнала.

Както повечето съвременни рутери, Tenda TX2 Pro работи с двете честотни ленти, предназначени за безжични мрежи – 2,4 GHz и 5 GHz. Производителят обаче е вградил алгоритъм за интелигентно превключване между двете честоти. Това се случва в зависимост от позицията на потребителското устройство. Така се осигурява най-добрата възможна връзка откъм покритие и скорост.

Общият преносен капацитет на TX2 е 1501 Mbps (300 Mbps в честотния канал на 2,4 GHz и 1201 Mbps в лентата на 5 GHz). Подобна скорост изглежда напълно достатъчна и за обикновения дом, и за малкия офис с неколцина служители. Но може би най-пълноценното приложение би бил т. нар. „домашен офис”, практикуван от професионалистите, които работят дистанционно. 

Технологията на рутера прави възможно работещите от къщи да разчитат на стабилен интернет (стига доставчикът да го осигурява, разбира се) дори и за видеоконферентни разговори. В допълнение, рутерът разполага с три гигабитови LAN порта за кабелни свързвания на устройствата в мрежата, наред с гигабитовия WAN порт за връзка към интернет. 

Функции

Има и още няколко детайла, които правят Tenda TX2 Pro надежден и производителен рутер за дома и малкия офис. Сред тях са вградената система OFDMA, както и MU-MIMO – все технологии, които водят до плътно, силно и равномерно Wi-Fi покритие, защото рутерът може да прави връзка с множество устройства с помощта на вградените си антени. 

Има и „лъчево”, насочено излъчване. Това е подход за усилване на сигнала към конкретните устройства. Образно казано, рутерът „надушва” къде се намират потребителските джаджи, които консумират интернет връзката, и насочва по-силен „лъч” към всяко от тях. Е, това е нещо, което човек е хубаво да има, ако работи от къщи и има нужда от стабилна интернет връзка за работа и видеоразговори.

Родителският контрол е страхотна функция в Tenda TX2 Pro, ако искаме да контролираме как и кога децата в дома могат да имат достъп до интернет. За допълнителна безопасност можем да филтрираме кои уеб сайтове да бъдат достъпни за подрастващите и кои – не.

В този ред на мисли възможността за формиране на черни и бели списъци е друго удобство. Това дава допълнително ниво на сигурност за домашната мрежа.

Функция, която лесно става любима, е опцията за сформиране на мрежа за гости. Това е нещо като запазена марка на Tenda и е супер полезно в ситуации като например домашно парти с много гости: не е нужно всички те да се включват към домашната Wi-Fi мрежа – за тях се обособява отделна, „дъщерна” мрежа, така че семейството запазва достъпа до основната мрежа само за себе си. Отделната мрежа за гости се определя с различна парола и това е страхотно по отношение на безопасността.

Освен това вградената защитна стена може автоматично да блокира DDoS атаки. 

Дизайн

Дизайнът на Tenda TX2 Pro е елегантен, модерен. Устройството е черно, с форма, която наподобява черупката на екзотична мида, с контур с леки и фини извивки. Петте антени са симетрично разположени в задната част и могат да се насочват почти във всички посоки.

Рутерът е извънредно лек. На дъното му има отвори, предназначени за стенен монтаж, но не би било пресилено да се каже, че такова леко устройство е възможно да се фиксира към стената и само с ивица двойнозалепващо тиксо (единствено тежестта на кабелите ще попречи това да се случи наистина). 

Не само това, но дъното изцяло е решетъчно. Това значи, че рутерът би трябвало да работи добре в лятната жега, дори и на тавана, където е най-горещо.

Наличност и цена

Двубандовият Wi-Fi 6 рутер Tenda TX2 Pro е широко достъпен в търговската мрежа у нас от партньорите на производителя. Моделът се предлага на цена около 120 лв. с ДДС и гаранция 3 години.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментар