Нов оптичен кабел ще поеме трансатлантически трафик

Подводен оптичен кабел ще увеличи надеждността на трансатлантическия трафик
(снимка: CC0 Public Domain)

Google обяви проект за нов трансатлантически оптичен кабел Nuvem, който ще осигури висококачествени интернет връзки между САЩ, Португалия и Бермудските острови, съобщи компанията в блог публикация.

Реализацията на проекта ще увеличи надеждността на трансатлантическите комуникации на фона на нарастващото търсене на цифрови услуги. Google обаче не разкрива техническите характеристики на предстоящата да влезе в експлоатация кабелна система.

През последните години правителството на Бермудските острови предприе стъпки за привличане на инвестиции в подводна кабелна инфраструктура и създаване на цифров хъб в Атлантическия океан със законодателна подкрепа за свързани инициативи. Това не е първият кабел до Бермудите, но засега единственият, който ще свързва островите директно с Европа.

Местните власти на Бермудите отдавна полагат усилия да гарантират, че островите ще се превърнат в точка за свързване на подводни кабели от Америка, Европа и Африка. В Тихия океан подобна роля изигра Гуам.

Трасето на новия трансатлантически оптичен кабел Nuvem
(източник: Google)

Португалия също се превърна в излаз на подводни кабели, не само поради благоприятното си географско местоположение, но и защото страната активно укрепва инфраструктурата на цифровата икономика. Nuvem е най-новият кабел от портфолиото на Португалия, което включва и Equiano.

Португалия служи като „цифрова врата” към Европа и местното правителство вижда инвестициите в кабелна инфраструктура като критични. Очаква се информационните канали да станат катализатори за растеж в много високотехнологични области.

В САЩ кабелът ще излезе в Южна Каролина и ще подкрепи развитието на щата като технологичен център. По-рано на брега на Южна Каролина започна изграждане на кабела Firmina, който ще свърже щата с Аржентина, Бразилия и Уругвай.

Очаква се Nuvem да бъде готов за експлоатация през 2026 г. Заедно с Firmina и Equiano, този оптичен кабел ще създаде нови цифрови коридори, свързващи Северна и Южна Америка, както и Европа и Африка.

Коментар