Продажбите на лаптопи тръгват нагоре за първи път от 20 месеца

Пазарът на лаптопи се съживява, според данни на анализаторските компании
(снимка: CC0 Public Domain)

Доставките на лаптопи от петте най-големи производители, с изключение на Apple, нараснаха през август на годишна база, което се случва за първи път от 20 месеца насам, сочи нов анализ на тайванските изследователи от Digitimes Research.

Топ 5 производители общо са пуснали на пазара с 4% повече лаптопи в сравнение с август миналата година. В сравнение с юли 2023 г., доставките на преносими компютри са нараснали с 8%.

Експертите от Digitimes Research посочват като основна причина за възобновения ръст на доставките подготовката на играчите в компютърната индустрия за сезонното увеличение на търсенето на компютри, което традиционно се очаква през втората половина на годината.

Сред първите пет най-големи PC марки Lenovo и HP Inc. показват най-изразена възходяща динамика. През август техните доставки се увеличават с над 25% на месечна база. Китайският производител продължава активно да освобождава натрупаните запаси от лаптопи. HP увеличава доставките на потребителски модели преди празничния сезон в края на годината на пазарите в Северна Америка.

Най-слаби резултати през август регистрира Dell, което анализаторите обясняват с ниското търсене на лаптопи от корпоративния сектор.

Digitimes Research споменава в анализа и ODM производителите на лаптопи. В края на миналия месец обемите им остават на нивото от юли. Quanta се отличава сред Топ 3 на най-големите производители на лаптопи по договор. За това допринасят увеличените поръчки от HP, който е основен партньор на Quanta.

По-рано анализаторите от TrendForce съобщиха, че през второто тримесечие на 2023 г. световният пазар на лаптопи е достигнал повратна точка. Според експертите, в периода април-юни производителите на компютри са доставили почти 40,5 милиона лаптопа, което е с 15,7% повече от предходното тримесечие.

Информацията за началото на възстановяването на компютърната индустрия се потвърждава косвено от производителите на компютърни компоненти. Тайванските доставчици на обективи за лаптопи Ability Opto-Electronics Technology (AOET) и Powertip Image (PTIC) отбелязват ръст на продажбите от юли 2023 г., според DigiTimes. Приходите се повишават, тъй като търсенето на крайния пазар постепенно се подобрява, обясняват анализаторите.

През третото тримесечие TrendForce очаква пазарът на преносими компютри да нарасне с 6,5% до 43,8 милиона броя, но през четвъртото ръстът ще се забави до 3,8%. Като се има предвид това, доставчиците на компютри трябва доставят около 44,7 милиона лаптопа в периода октомври-декември.

Според анализаторите, до края на 2023 г. в света ще бъдат произведени 163 милиона лаптопа. Това е с 12,2% по-малко спрямо миналата година.

Коментар