ЕС притиска Apple да отвори екосистемата си за конкуренти

Apple ще трябва да добави поддръжка на приложения извън App Store за iPhone и iPad 
(снимка: CC0 Public Domain)

Първо беше USB-C, а сега и това… ЕС призовава Apple да отвори екосистемата си за конкуренти. Потребителите трябва да могат да теглят приложения за своите смартфони и таблети извън фирмения App Store.

Еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон публично призова изпълнителния директор на Apple Тим Кук да отвори хардуерната и софтуерната екосистема на компанията за конкурентите.

„Следващото предизвикателство за Apple и други големи технологични компании съгласно Закона за цифровите пазари (DMA) е да отворят вратите си за конкурентите. Независимо дали става въпрос за електронен портфейл, браузъри или магазини за приложения, потребителите, използващи Apple iPhone, трябва да могат да се възползват от конкурентни услуги от набор от доставчици”, заяви Бретон, цитиран от Ройтерс, след среща с Кук в Брюксел.

Законът на ЕС за цифровите пазари цели да ограничи влиянието на големите технологични компании. Документът определя списък с изисквания, които Apple и други хай-тек гиганти трябва да спазят, за да повишат конкуренцията.

Очаква се Apple да добави поддръжка за изтегляне на приложения извън App Store за смартфони iPhone и таблети iPad, предлагани в Европа, чрез актуализация на операционната система iOS. Това ще осигури на компанията съответствие с новия закон.

Бретон критикува аргументите на Apple, че сигурността и поверителността са причините, поради които компанията защитава своята затворена екосистема: „Регламентът на ЕС насърчава иновациите, без да компрометира сигурността и поверителността”, заяви еврокомисарят.

Apple, от своя страна, отказва да коментира пред журналисти последните забележки на Бретон.

Коментар