Обучение за професиите на Индустрия 4.0: Dreamlabs

Dreamlabs е е едно от малкото места, където позагубената връзка между хардуер и софтуер е не просто възродена, а приета за норма, разказа управителят на лабораторията Тони Герджиков (снимка: Мария Малцева / TechNews.bg)

В ерата на роботите, 3D печата, изкуствения интелект, машинното самообучение и интернет на нещата няма нито една професия, която да остава встрани от развитието на „умните“ дигитални технологии. За придобиване на умения в тези ценни направления обаче всеки трябва да премине адекватно обучение.

Насочен към практическите, приложни знания за „Индустрия 4.0“, образователният център Dreamlabs е лаборатория, където студенти, ученици и зрели професионалисти от всички сфери могат лесно и ефективно да „влязат“ в света на модерните технологии, дори да нямат абсолютно никаква предварителна подготовка. Самите обучения са интензивни, концентрирани и в същото време достъпни.

* * *

Всички виждаме удобствата на новата дигитална реалност, която неудържимо настъпва в ежедневието ни: телевизорите ни стават „умни“, бойлерите ни вече могат да се управляват през смартфон, роботи разнасят пица. В тази комфортна среда абсолютно всички професии търпят фундаментална промяна. Всеки електротехник трябва вече да разбира от програмиране и мрежи, всеки дизайнер – от 3D печат, всеки автомонтьор – от електроника и софтуер.

Как обаче човек да започне да разбира от всичко това? Особено ако досега е бил изцяло встрани oт дигиталните джаджи? Навярно най-стройният и разбираем отговор на въпроса е скрит на първия подземен етаж в една нова бизнес-сграда в София: в Dreamlabs се учат роботика, 3D проектиране и печат, програмиране на потребителска електроника…

Тук един инженер в компания за пластмасови изделия, например, може да се научи как се прави бързо прототипиране с 3D принтер – и даже как да сглоби сам такъв принтер във фирмата си при приемлив бюджет. Работещите в цехове, където навлиза роботизацията, могат да научат всичко за управлението на роботите. Така ще останат конкурентни в своята професия.

(снимка: Мария Малцева / TechNews.bg)

Студентите, които следват информатика и компютърни системи, могат да се подготвят за новото поколение професии, които ги чакат след университета. Дори и професионалисти, които са далеч от технологичния свят, например занаятчии и водопроводчици, могат тук да се научат да боравят с електроника и програмируеми домашни уреди, триизмерен печат, автоматизация и създаване на роботи.

Отново хардуер + софтуер

Dreamlabs е е едно от малкото места, където позагубената връзка между хардуер и софтуер е не просто възродена, а приета за норма. И как иначе, като това, което софтуеристите все повече програмират в новото време, е свързано с управлението на какви ли не дигитализирани устройства от нашето ежедневие: коли, телевизори, автомати за напитки и др.

Залата на обучителния център е пълна с техника, която далеч не се изчерпва с компютрите. Тук има платки, мултицети, поялници, десетки 3D принтери, роботизирани ръце – всичко, с което специалистите по електроника биха могли да боравят.

Забележителен е огромният брой 3D принтери. Те са толкова, колкото и курсистите, защото – според създателите на лабораторията – никак не е приемливо в учебния център да има само един 3D принтер и десетките курсисти да се тълпят около него, без да могат реално да боравят с машината. Затова за всеки учащ има 3D принтер.

(снимка: Мария Малцева / TechNews.bg)

Дори и най-незапознатите с електрониката могат да се профилират в тази специалност. Започва се от „А-Б“ на електронните технологии и се навлиза в тях до степен, в която човекът без страх може да разглоби, сглоби и поправи какъвто и да е електронен уред.

Многобройните възможности на 3D печата

Уникално в Dreamlabs е боравенето с 3D печат. Тук се разбива на пух и прах представата, че 3D принтирането е сложно или пък скъпо. Курсистите в лабораторията се учат да сглобят 3D принтер, а сетне да го програмират и да го управляват. В края на курса са способни да изработват всякакви изделия на 3D принтер.

Dreamlabs е единственото място в България, където един път в месеца се провеждат курсове по 3D принтиране, като всеки може да работи с индивидуален 3D принтер. Затова за курсовете идват хора от Варна, Бургас, Пловдив, Разлог – с преспиване, за цял уикенд – за да усвоят новата технология.

Да имаш 3D принтер вече е достъпно за всеки – една машина струва 400-500 лева, казва Тони Герджиков, основател на лабораторията и неин „двигател“. „3D принтирането става популярно като персоналния компютър, то вече е евтино. Човек може да изработва сам всякакви неща, полезни за дома – 3D модели, играчки, полезни вещи“.

Самите изделия, които се правят на такъв принтер, са всевъзможни по форма и вид и могат да са много-функционални, ако се изработят с движещи се части. На всичкото отгоре струват „стотинки“. Човек може да има 3D принтер в дома си и да прави сам, например, LEGO компоненти за децата, вместо да купува конструктори. Може да изработва разнообразни изделия, например вази, играчки, лагери за ротационни машини.

(снимка: Мария Малцева / TechNews.bg)

Съвременната палитра от материали, с които се борави, позволява да се правят детайли с особена якост (какъвто е случаят с лагерите), меки вещи (например антистрес топки) или биоразградими неща.

Ясен път пред целеустремените

Работещи технологични специалисти с ясен стремеж за развитие и конкретен фокус – такива са голяма част от учащите в Dreamlabs, казва основателят на лабораторията. В много от случаите курсистите са инженери или пък собственици на фирми, които в ежедневната си работа започват да се „сблъскват“ с новите технологии – навлизането на роботи, бързото прототипиране, изкуственият интелект.

Обикновено те разработват собствен продукт – искат да знаят каква електроника да вградят в него или пък имат нужда да прототипиране, да направят добър дизайн за продукта си или нещата около него, например опаковката. Общото при всички тези хора е, че имат солидни технологични познания, най-често специфични за дадена индустрия.

Те имат и много ясна представа как ще се промени средата, в която работят, благодарение на Индустрия 4.0. Идват в лабораторията, за да надградят знанията си, така че да ръководят адекватно своите отдели и фирми и да запазят конкурентоспособността си.

Професионалисти от не-технологични области, които са крайно далеч от ИКТ сферата – са друга голяма група посетители на DreamLabs. Те идват тук, за да адаптират ежедневната си работа към новите реалности. Например, сладкари, които искат да се научат да правят на 3D принтер специфични форми за шоколадови изделия.

Автомонтьори пък посещават лабораторията, за да подобрят уменията си да правят тунинг – учат се как да използват 3D печат за изработка на компоненти за автомобилните арматурни табла, в които да вграждат различни сензори, датчици, екрани. Архитекти идват да се научат да правят 3D макети на сложни проекти, за да ги представят по-разбираемо пред инвеститорите.

след 10-15 години България отново ще има славата на родина на най-добрите технологични таланти в целия свят, убеден е Тони Герджиков (снимка: Мария Малцева / TechNews.bg)

Амбициозните студенти са третата група, която се ползва от ресурсите на Dreamlabs. Младите момчета и момичета, особен от ИКТ специалности, които осъзнават, че само програмирането на компютър няма да им е достатъчно да бъдат желани специалисти, идват тук за добиване на практически умения, с които да направят софтуерните си знания директно приложими в най-различни бизнес среди.

Дори за „не-техничари“

За постигане на съвременни дигитални умения Dreamlabs има базов курс по „Компютърна грамотност и дигитални умения“, който обаче драстично се различава от масовите курсове по компютърна грамотност. „За разлика от стандартните курсове, които се занимават с Word и Excel, ние първо започваме с компютърната архитектура и принципа на действие на компютъра. Учим хората как да правят ефективни презентации. Учим ги да си служат с е-поща, търсачки и комуникатори“, казва Тони Герджиков. Така се дава цялостен поглед върху технологията и нейната полза в реалния живот, било то за работа, учение или забавление.

Конвертируемо знание

Въпреки, че пазарът на т. нар. „ИТ обучения“ предлага много възможности, курсовете на Deam Labs се отличават рязко от повечето „академии“. „Нашата задача не е да обучим даден човек за работа с конкретна технология в точно определена фирма“, сподели Тони Герджиков. „Ние искаме да дадем основните знания и най-вече да научим хората къде и как да намират най-актуалното знание за своята професия“.

Този подход дава на хората знания, с които те винаги могат да се развиват в своята област и да са конкурентоспособни, независимо коя е тя. Така те ще са винаги „конвертируеми“ специалисти, оценявани високо, търсени – а не редови изпълнители във фирми, които работят „на ишлеме“.

Самите курсове се провеждат обичайно събота и неделя, интензивно – така че обучаващите се могат само след 2 дена учене да се върнат в обичайната си работа среда и да приложат модерните дигитални технологии в практиката.

(снимка: Мария Малцева / TechNews.bg)

Dreamlabs предлага и няколко поредици от курсове, които дават „нова професия“ в ръцете на учащия. Наричат ги „тракове“. Например, курсистът може да започне с обучение за 3D принтиране, после да се научи на 3D дизайн, а накрая да изкара курс по Raspberry Pi програмиране. Така след трите обучения ще е готов да проектира (тримерно), да изработва изделия на 3D принтер и накрая да вгражда в тях програмируема електроника, която ги превръща в устройства за изпълняване на конкретни задачи.

Над 100 души са минали обученията за 3D принтиране през последните месеци, отчита Тони Герджиков. Много от тях се връщат, за да се научат и на програмиране на Pi. Заедно с курсовете по електроника това са трите най-популярни обучения на лабораторията.

И за хоби, и за работа

Курсовете са полезни и за любителите, и за професионалистите. Всеки сам преценява къде и как да приложи знанията си. „В нашия курс по Raspberry Pi учим човека, например, как може да управлява от смартфона си устройство, което се намира в дома му – например охранителна камера. С такова знание хората след това могат да започнат свой личен проект, у дома си, или да приложат наученото в работата“, казва Тони Герджиков.

3D принтирането става популярно като персоналния компютър, казва Тони Герджиков (снимка: Мария Малцева / TechNews.bg)

Дипломи и сертификати с рамки тук не се раздават. „Има много хора, които се стремят да имат диплома, а не да научат нещо. Тук е обратното”, казва създателят на лабораторията.

Нова вълна тех-таланти се кове днес

Много от посетителите на курсовете в Dreamlabs са младежи, изпратени от родителите си, отбелязва Тони Герджиков. „Днес поколението Х полага големи усилия да даде добро образование на децата си”, добавя той. Сега тези деца са на по 12-15 години. Обучавайки се солидно, след около 10 години те ще бъдат блестящи технологични специалисти като онези, които някога създадоха на България славата на родина на най-кадърни ИТ таланти, вярва младият предприемач.

Убеден, е, че след 10-15 години България отново ще има славата на родина на най-добрите технологични таланти в целия свят, защото тези таланти сега се „коват“.

А през това време курсовете по 3D принтиране се провеждат всеки месец. Който иска да се научи – може да се запише на www.dreamlabs.bg.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментар