5G мрежите тръгват у нас през 2020 г.

„Очакваме 5G да се появи в България през 2020 г.”, заяви Тодор Ташев, старши директор „Мрежа и услуги” в А1 България (източник: A1)

Първите 5G мрежи може да се появят в България още през следващата година, обявиха от телеком оператора A1. Условие за това е българските институции да организират търг за разпределяне на честотите.

Днес стана ясно, че телекомът A1 Австрия е спечелил лиценз за използване на честоти за изграждане на 5G мрежа. Компанията придобива между 100 и 140 MHz от радиочестотния спектър от 3,5 GHz на стойност 64,3 млн. евро.

Честотите ще бъдат използвани за изграждане на новата 5G мрежа на компанията, съобщиха от А1 Бъргария. На търга са разпределени общо 39 блока от по 10MHz в честотната лента от 3,5 GHz. Лицензираният период за използване на радиочестотната лента е валиден в периода от 1 януари 2020 г. до 31 декември 2039 г.

Австрия е една от първите страни в Европа, които провеждат търг за честоти за въвеждането на 5G. Миналата година у нас А1 демонстрира възможностите на 5G и модернизира мрежата си, така че да е готова за по-бързото й въвеждане, припомниха от телекома.

„Очакваме 5G да се появи в България през 2020 г., като имаме готовност да внедрим технологията веднага, щом са налични устройства, които поддържат 5G и разполагаме с необходимите честоти”, заяви Тодор Ташев, старши директор „Мрежа и услуги” в А1 България.

По неговите думи, „5G ще бъде мрежа на мрежите, която ще обедини всички съществуващи стандарти и ще позволи развитието на технологиите на бъдещето – свързаната мобилност, дигиталната медицина и интелигентните фабрики”.

Ташев се надява българските институции да направят необходимите стъпки за разпределяне на честотите и нашата страна да е сред първите, които имат работеща 5G мрежа в Европа.

В края на миналата година А1 България внедри 4,5G технология в мрежата си, която осигурява с 30% по-висока скорост на връзката (до 150 Mbps) чрез т. нар. „обединяване на честоти” (Carrier Aggregation). Тези подобрения на мрежата позволяват и бърз ъпгрейд към 5G, когато има условия за това.

Коментари по темата: „5G мрежите тръгват у нас през 2020 г.”

добавете коментар...

  1. Йордан

    Този коментар на “Танев” цепи мрака!!! Няма такова нещо с умиране на гълъби. Плюс това, ще помоля господина, като не разбира материята да не се изказва! Коментара ми е провокиран от незнанието и недостатъчната информираност на населението, относно 5G технолигията.

  2. Танев

    5G мрежите работят на честотен банд от 30 до 300 гигахерца. Честотата 30 мегахерца и нагоре действува антибиологично върху Човека, животните и растенията. Работата е твърде сериозна. Тази честота млияе върху всички органи в Човека.
    По съобщения, в Холандия са изпробвали 5Г мрежата. Резултатът е масово погиване на гълъби.

  3. Чо

    A на 4G VoLTE и VoWiFi кога?
    Само обещавате!

  4. ...

    А ако не искаме да ни се пържат мозъците?

Коментар