Чака се още по-голям дефицит на процесори

Дефицитът на процесори ще се задълбочи през второто тримесечие, според анализатори (източник: CC0 Public Domain)

Анализатори очакват засилване на дефицита на процесори от Intel през второто тримесечие на годината, в сравнение с първото. Като причина за това Digitimes Research изтъква високото търсене на хромбуци, повечето от които работят с евтини интелски чипове.

Дефицитът на процесори за РС започна през август 2018 г. В най-трудните периоди производители на компютри като HP, Dell и Lenovo изпитаха недостиг на 5% от компонентите. През първата четвърт на 2019 г. дефицитът намаля до 2-3%, а серията Core i3 започна да се търси повече от Core i5.

Повечето наблюдатели на пазара предполагаха, че дефицитът на процесори ще отслабне, след като РС производителите приключат с попълването на запасите си за празничния новогодишен сезон. В периода октомври-декември 2018 г. обаче търсенето на чипове остана по-високо от предлагането – на нивото от предходните три месеца.

Това се обяснява с втората вълна покупки от страна на HP, която подтикна конкурентите да направят същото. В резултат, през последното тримесечие на 2018 г. на пазара за ноутбуци възникна дефицит на процесори в размер на 4-5%.

Семейството чипове Core i5, което се използва в най-търсените компютри, както и сериите Atom, Celeron и Pentium за моделите от начално ниво, бяха най-дефицитни през втората половина на 2018 года. За да се справят с проблема, редица производители на РС започнаха да купуват активно процесори от AMD.

Коментари по темата: „Чака се още по-голям дефицит на процесори”

добавете коментар...

  1. Йордан

    Няма да случи. AMD пускат новия Ryzen след 2-3 месеца и едва ли ще има човек на земята, които да поиска да си купи интелски процесор.

Коментар