Женското лидерство в ИТ сектора се отплаща

Създаването на балансирана работна среда с изявени лидери от двата пола е необходимо условие за формирането на устойчив бизнес, смятат експерти от ИТ сектора (източник: CC0 Public Domain)

Компаниите в ИТ сектора все повече осъзнават позитивния ефект от баланса на половете, но има още много да се работи за създаването на диверсифицирана и устойчива технологична индустрия, сподели Лъчезар Лозанов, мениджър за България и Малта на Тек Експъртс, позовавайки се на международно проучване на аутсорсинг компанията сред жени в сферата на ИТ.

В сферата на технологиите жените все още са недостатъчно представени навсякъде по света и в много от случаите не им е лесно да достигнат до ръководни позиции. Имат да преодолеят много препятствия:

  • полови стереотипи по линия на това, че мъжете са по-добри в STEM (наука, технологии, инженерство и математика) дисциплините или че са по-влиятелни лидери;
  • предполагаемият сблъсък между професионални и лични приоритети на дамите;
  • непоследователните политики на компаниите за включване на жените на всички нива.

Всичко това спира създаването на толерантна, разнообразна и устойчива ИТ индустрия. Промяната се случва, но усилията и мерките трябва да бъдат планирани стратегически и осъществявани последователно, за да има по-бърз и забележителен резултат, казват специалистите.

Според доклада „Grant Thornton Women in Business: Beyond Policy to Progress”  от март 2018 г., броят на жените на високи позиции в Източна Европа е намалял от 38% през 2017 г. до 36% през 2018 г., докато регионът продължава да бъде водещ по участие на дамите на висше  ръководно ниво – в борда на 87% от корпорациите има поне по една жена през 2018 г., като средното за ЕС е 73%.

Въз основа на доклада, консултантите правят заключението, че „компаниите, където има баланс на половете, са по-устойчиви, независимо от бизнес сектора, а по-разнородните екипи взимат по-добри решения и са по-силни в справянето с различни предизвикателства”.

Целенасоченото насърчаване на женското лидерство в технологичната сфера и формирането на модели за подражание и позитивни примери за жените в ИТ компаниите се отплаща с:

  • многократно по-високо удовлетворение от работата на дамите в екипа;
  • по-ефективно функциониране и по-голяма продуктивност на организациите;
  • повишена мотивация;
  • намаляване на текучеството;
  • подобряване на финансовите резултати.

Създаването на балансирана работна среда с изявени лидери от двата пола е необходимо условие за формирането на устойчив бизнес, който признава таланта, амбицията и високия професионализъм – основен фактор за това фирмата да бъде предпочитан работодател, заключиха от Тек Експъртс.

През март компанията ще бъде домакин на кръгла маса с участието на водещи експерти, на която ще бъдат дискутират резултатите от проведеното през февруари международно проучване „Жените в сферата на ИТ 2019. В него са се включили над 2000 дами от 5 държави, като са дали мнението си за ролята на образованието, работодателите, условията в сектора и пътя на нежния пол към лидерски роли в ИТ индустрията.

На базата на получените резултати, Тек Експъртс ще издаде обобщен доклад, фокусиран върху ключовите предизвикателства в тази насока и ще постави основата на инициативи за позитивна промяна.

Коментари по темата: „Женското лидерство в ИТ сектора се отплаща”

добавете коментар...

  1. Дискриминация

    Само не разбирам едно: как се “бори” дискриминацията с дискриминационни методи? Такъв тип изречения “Целенасоченото насърчаване на женското лидерство в технологичната сфера” се срещат в много статии писани за “проблемите” на жените. Защо трябва да е целенасочено за жените? Нали искат всички липса на сексизъм. Нека се предоставят възможности и на двата пола, но това да се прави насила изравняване на работните и ръководни места в определени сфери м/у мъже и жени (то си е световна политика), означава само едно, че се “бутат” дамите в определена сфера за сметка на мъжете. И кой печели от това? Било модерно! Трябвало дамите да се “чувстват” успели и полезни за себе си. Хаха …. Не ме разбирайте погрешно, не че не трябва да работят жени в ИТ сферата, само че нека не е чрез дискриминация срещу мъже.

  2. cyberpunk-3088

    Който има колежки в ай-ти сферата знае за ко иде реч! все пак сме 21ви век, век на толерантност и равни права! Само, че вече те са малко над нас! Те могат да се оплакват от нас (мъжете), но обратното е почти невъзможно!
    Има и умни жени(ДА), като човек който съм учил в ТУ ви споделям информация! Но процента съотношение с мъжете е твърде нисък, че чак да се пускат такива статии! Лек ден

  3. Ой

    “предполагаемият сблъсък между професионални и лични приоритети на дамите”

    Не само не е предполагаем тоя сблъсък, но е и детайлно изследван и научно обяснен.

    За разлика от това, останалите твърдения на статията са демагогия

  4. Anonymous

    Да бе да

Коментар