Започват безплатни курсове по цифрови умения за жените

Около 200 жени вече завършиха успешно програмата по базови дигитални умения
(снимка: Huawei)

Програма за безплатни дигитални умения за жени “Women in tech” приема кандидати от 8 от 22 юли. Инициативата на Министерствoто на труда и социалната политика, Висшето училище по телекомуникации и пощи и Хуауей Технолоджис България е насочена към безработни жени или тези, които искат да се преквалифицират, за да придобият необходимите знания и умения за пазара труда. Програмата цели също да преодолее разликата между половете в технологичния сектор.

“Women in tech” предлага на участниците възможност да научат основни дигитални умения като работа с компютър, въведение и работа с Microsoft Word, Excel, Power Point и други приложения. Програмата се води от преподаватели във Висшето училище по телекомуникации и пощи (ВУТП) и осигурява практическо обучение на място. До този момент приблизително 200 жени завършиха успешно програмата по базови дигитални умения.

„Отъпкахме пътя и вървим напред – имаме 12 успешно завършили групи жени, които надградиха дигиталната си компетентност, превърнаха се в по-конкурентно способни. Дами, които вече вярват повече в своите дигитални умения и съм убедена, че ще посрещат все по-уверено предизвикателствата на средата, в която работят и проблемите, с които ще се сблъскват”, сподели ректорът на Висшето училище по телекомуникации и пощи проф. д-р Миглена Темелкова.

По нейните думи, в динамичното време на Индустрия 4.0 и в ситуация, в която Индустрия 5.0 вече чука на вратата ни, ще ни се налага не да се преквалифицираме, а многократно да сменяме професиите си. “В тези силно дигитални времена най-подготвени ще са не само най-адаптивните, но и тези, които имат желанието да се надграждат непрекъснато, през целия си живот”, каза проф. Темелкова.

“Предлагайки тази програма, ние се надяваме да дадем възможност на жените да пречупят бариерите, които имат, както и да придобият повече увереност и самочувствие, за да са конкурентноспособни в един бързо развиващ се технологичен свят”, заяви Тери Ли, генерален мениджър на Хуауей Технолоджис България.

Всяка дама, която желае да придобие базови дигитални компетенции, може да се възползва от програмата – независимо дали е безработна или работи, независимо от образование, семейно положение, трудов стаж или социален статус, дали е застрашена по някакъв начин от социално отхвърляне или в момента се чувства социално изключена, уточниха инициаторите.

Регистрацията е отворена за желаещите да се включат в обучителните курсове през август и септември 2024 г. Те ще се провеждат в понеделник и петък или в събота и неделя в зависимост дали желаещите избират делничен или почивен ден, като първата група ще започне обучението си от 16 август до 16 септември, а втората от 28 септември и до 28 октомври.

Коментари по темата: „Започват безплатни курсове по цифрови умения за жените”

добавете коментар...

  1. :o)

    Колкото и да се напъват, не могат да променят хода на еволюцията.
    Жената е създадена на този свят за да обича, да създава семейство и да отглежда деца.
    Превръщането й в студена, роботизирана кариеристка вреди на всички и на нея също
    Безброй случаи гледам на кариеристки станали на 40+ правят какви ли не срамни ходове
    и се чудят как да завъртят мъж, щото часовникът й тиктакал и тя се сетила че
    все пак иска да има семейство и деца.
    А най-здравите семейства са тези, които са започнали ОТ МЛАДИ заедно.

  2. нонанон

    Дискриминация ?

Коментар