Полша за първи път изстреля собствена ракета в космоса

4,6-метровата полска ракета ILR-33 AMBER 2K беше изстреляна на височина 101 км 
(снимка: Łukasiewicz Institute of Aviation)

Първата ракета с течно гориво, разработена в Полша, беше изстреляна успешно от космодрума Андоя в Норвегия по-рано този месец. Ракетата се издигна на височина от 101 км, преодолявайки емблематичния крайъгълен камък – линията на Карман. 

Очаква се ракетата да влезе в комерсиална експлоатация в близко бъдеще, съобщи European Spaceflight. Тя ще помогне в изследването на горните слоеве на атмосферата и ще стане основа за проектиране на още по-тежки и по-мощни ракети полско производство.

Полша има свой собствен Ден на космонавтиката. Преди това ракетата ILR-33 Amber 2K направи няколко изстрелвания, включително от военновъздушна база в Полша. Но най-високата точка на изкачването беше 23 км.

Изстрелването на 4,6-метрова ракета на 3 юли на височина 101 км бележи успеха на повече от десет години работа на полските дизайнери и инженери от Института по авиация Лукашевич.

„Преодоляването на космическата бариера с ракетата ILR-33 AMBER 2K, разработена в Института по авиация Лукашевич, е исторически момент”, каза д-р Михал Виерчински, вицепрезидент на Полската космическа агенция. „Никога в нашата история полска ракета не е достигала такова ниво. Това е исторически ден за Института по авиация Лукашевич, но също така и исторически момент за цялата полска ракетна общност”.

Най-важната характеристика на полската ракета е използването на 98% водороден прекис като окислител. Преди този реагент винаги се използваше в по-ниски концентрации. Това е екологично чисто вещество както по време на съхранение, така и при употреба.

Въпреки това, за да постигне целевата надморска височина, ракетата ILR-33 AMBER 2K използва странично монтирани ускорители на твърдо гориво, които след няколко години тестове трябваше да бъдат модифицирани, за да получат много повече мощност.

Полската компания Thorium Space вече е подала заявка за експлоатация на ракетата ILR-33 AMBER 2K. Тя ще използва произведените в Полша ракети за изследователски задачи в периода 2025-2027 г.

Успешното изстрелване на ILR-33 AMBER 2K в космоса ще послужи като отправна точка за проектиране на по-тежки и по-мощни ракети, което поражда надежди за извеждане на полска ракета в орбита един ден. Това е огромен скок за Полша, която се надява да влезе в клуба на европейските космически сили.

Коментар