България с амбиция да стане суперкомпютърен център

Можем да бъде партньор на Армения в проекти за високоскоростна свързаност, заяви министър Росен Желязков (източник: МТИТС)

България има амбиция да се превърне в суперкомпютърен център  в Източна Европа и може да бъде партньор на Армения в проекти за високоскоростна свързаност, заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков на среща с арменския си колега Акоб Аршакян.

„Като външна граница на Европейския съюз, за България е важно да поддържа добри съседски отношения, особено в рамките на инициативата Източно партньорство. Затова, темата за свързаността е много актуална не само в транспорта, но и в комуникациите”, каза още българският транспортен министър.

По думите му, нашата страна може да окаже съдействие на Армения при участието й като асоциирана държава в програмата на Европейския съюз Хоризонт 2020. Росен Желязков информира, че са подготвя нова рамкова програма Хоризонт Европа, където са предвидени 100 млрд. евро за проекти в информационните технологии и съобщенията.

Двамата министри подчертаха, че е необходимо да се установи партньорство между националните центрове по киберсигурност.

„По време на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз, подехме инициатива за по-добра свързаност на Западните Балкани и бяха подписани двустранни споразумения за насърчаване мобилните оператори за намаляване цените на едро за международен роуминг. Това е работещ модел, който може да се използва с организацията на Източното партньорство, както и на двустранна основа”, заяви по време на срещата министър Желязков.

Коментари по темата: „България с амбиция да стане суперкомпютърен център”

добавете коментар...

  1. :о)

    Прочетох сто милиарда евро и ми е ясно каква АМБИЦИЯ се е породила у някои…

  2. Гарабед

    Арменска новина

  3. ха

    Като заговорихме за Армения и интернет се сетих за тези вече позабравена новина:
    instrade.bg/news/baba-kradetst

Коментар