Британците затягат мерките срещу дроновете

Властите във Великобритания затягат мерките срещу безразсъдното използване на дронове (източник: CC0 Public Domain)

Два месеца след транспортния колапс във Великобритания, предизвикан от появата на дронове около зоната за излитане на едно от най-големите летища в страната – Гетуик, властите предприеха нови рестрикции за безпилотните апарати.

Поредната регулация разширява забранената зона за дронове около летищата, съобщи Engadget. Считано от 13 март, радиусът на тези зони се увеличава от един до пет километра, с оглед избягване на инциденти в бъдеще.

Правителството на Великобритания също така е подготвило законопроект, който позволява разширяване на пълномощията на полицията да взима мерки за предотвратяване на използването на дронове в забранените зони.

Полицаите ще могат, например, да задържат и обискират хора, които са заподозрени в злонамерено използване на дронове в близост до летищата, предвижда законопроектът.

Ако документът бъде одобрен от парламента, той ще развърже също ръцете на полицията да получи достъп до данните, съхранявани в паметта на безпилотните летателни апарати.

В момента законът предвижда до пет години затвор за лица, които безразсъдно застрашават живота на пасажерите, пускайки дронове в забранените зони на летищата.

От ноември т.г. всички желаещи да управляват дронове с тегло над 250 грама ще трябва да минават онлайн тест за проверка на знанията им по съблюдаване на сигурността и да се регистрират в службата по гражданска авиация.

Подобно изискване беше въведено и в САЩ през 2016 г. Нерегистрираните собственици на дронове във Великобритания рискуват да бъдат глобени със сума в размер на 1000 паунда.

Коментар