Студена война на софтуерния фронт

Завръщане на Студената война съзря Ройтерс в решението на Куба да отстоява софтуерна независимост със собствена версия на Linux. Според агенцията, на която се позовава британският IT Pro, това е най-новият фронт в битката на комунистическия остров с хегемонията на САЩ.
Куба последва Русия в преминаването към Linux, се посочва още в публикацията.
Linux системата Nova е била представена на компютърна конференция за технологичен сувернитет в столицата Хавана. Версията отразява стремежа на кубинското правителство да замени софтуера на Майкрософт, с който работят повечето компютри на острова.
Властите в Куба гледат на MS софтуера като на потенциална заплаха, защото вярват, че американските агенции за сигурност имат достъп до кодовете на Майкрософт. Освен това, проточилото се търговско ембарго на САЩ срещу острова затруднява Куба да се сдобие легално със софтуера на Майкрософт и да го обновява.
Важно е да имаме по-добър контрол върху процесите в информатиката, е заявил министър Рамиро Валдес, който оглавява комисията за миграция към отворен софтуер.
Около 20% от компютрите, продадени в Куба, работят с Linux, твърди Хектор Родригес, декан на училището за свободен софтуер към Университета по информационни науки.
Няколко правителствени служби и университетски системи вече са минали на Linux. Има обаче и съпротива от определени държавни компании, които се опасяват за съвместимостта на техните специализирани приложения.
Nova е конфигурирана от кубинците версия на Linux и включва различни приложения за операционната система. Очаква се до 5 години над 50% от системите в Куба да работят на Linux.
Свободният софтуер е по-близък до идеологията на кубинците за независимост и сувернитет, е подчертал Хектор Родригес.

по темата: „Студена война на софтуерния фронт”

добавете коментар...

  1. Браво

    Свобода братя, свобода!

Коментар