Златен шанс за eBay да спечели от Skype

Слух за възможен жизнен бизнес модел за P2P VoIP мрежата Skype се появи по време на антитерористичното изложение в Лондон в началото на февруари.
Източник от индустрията, пожелал да запази анонимност, разкри пред The Register, че суперсекретната агенция за национална сигурност на Съединените щати предлага “милиарди” на фирмата, която успее да предостави надеждно решение за подслушване на чата и гласовия трафик през Skype.
Анонимният специалист по шпионаж потвърди, че Skype продължава да тревожи правителствени агенции, полицията и други органи за сигурност на много държави. Има основания да му се вярва, тъй като проблемът се дискутира не от вчера.
Германските власти например искат специални пълномощия, за да могат да прихващат и подслушват разговори и текстови съобщения. Това би им помогнало да се справят с престъпни групи и отделни криминални лица, които предпочитат да общуват чрез Skype.
Британската разузнавателна агенция също потвърди, че има сериозни проблеми с прихващането на комуникации по VoIP и интернет.
Skype е особено сериозен проблем за полицията и разузнавателните служби. Поради това, че осъществява директна връзка между два компютъра (P2P), компанията, която предоставя услугата, няма достъп до съдържанието на трафика и съответно не може да даде информация на съответните служби.
Компанията също така не разкрива подробности за използваното криптиране, а това не се и изисква от нея, тъй като е базирана в Европа. Липсата на достъп до трафика дразни много специалисти по сигурността, които критикуват Skype за "пълното затъмнение".
Говори се, че единствено американската агенция за национална сигурност може да е в състояние да разбие криптирането на Skype, ако получи достъп до определено съобщение или разговор.
Възможно е NSA да успее да направи това: но е много вероятно, ако това се случи, процесът да ангажира твърде голяма част от наличните в момента ресурси на агенцията.
"Те казват на индустрията: Пуснете ни в Skype и ние ще ви направим една много богата компания", каза източникът от индустрията, добавяйки че по всяка вероятност тайното криптиране, използвано от P2Pware, се сменя често като част от софтуерните актуализации.
Спецът по шпионаж предполага, че Skype нарочно търси начини да обърква и притеснява националните подслушвателни агенции, което изглежда странно. Skype има достатъчно затруднения в опитите си да извлече печалба от огромната си потребителска база, за да си докарва сама допълнителни проблеми.
Нейният корпоративен родител eBay даде доста пари за закупуването й през 2005 г., за което вероятно още съжалява и едва ли ще успее скоро да си върне дори част от тази огромна инвестиция.
Оттогава досега на два пъти се появят слухове, че Skype е за продан. Един или два милиарда от националната агенция за сигурност за отваряне на “вратичка” в защитата на Skype могат да направят така, че тази неразумна покупка да започне да изглежда като добра идея за дългосрочна инвестиция.

по темата: „Златен шанс за eBay да спечели от Skype”

добавете коментар...

  1. koko

    защо не питат МВР? Те отдавна следят потребителите било в чатове, форуми или скайп.

Коментар