Уеб 2.0 отнася критика за ниска ефективност

Уеб 2.0 приложенията не оправдават очакванията за ефективност и сигурност на работното място, твърди проучване на Forrester, спонсорирано от Adobe.
87% от анкетираните потребители, занимаващи се със събиране на данни, са изпитали проблеми със средствата за колаборация през интернет.
Проучването е обхванало 3000 потребители от Европа, 99% от които си сътрудничат с други, а 81% работят с двама или повече колеги в различни часови зони и географски региони.
Около две трети от анкетираните са заявили, че се нуждаят от по-бързо събиране на необходимата информация. Близо половината пък искат да намалят зависимостта си от информацията на хартия.
На 44% от потребителите им липсват по-ангажиращите начини за комуникация с колегите. От Forrester посочват, че анкетираните предпочитат комуникацията по телефона или имейла, за да обменят информация.
Анализаторите препоръчват на ИТ отделите да насърчават методите за събиране на данни по имейла и телефона, тъй като тези форми на комуникация са по-ангажиращи и предоставят възможност за компилиране на данните, а не само за събирането им.
Forrester съветва също да се обърне внимание на сигурността при Уеб 2.0 колаборациите. ИТ отделите трябва да обучават служителите за рисковете за сигурността на данните и да намерят подходящите средства и процеси за минимизиране на изтичането на чувствителна информация.

Коментар