Рестарт на мрежата “Европа директно”

Европейската комисия даде вчера началото на второ поколение мрежа от информационни центрове „Европа директно“ за периода 2009-2012 г.
Новата мрежа ще разшири възможностите за гражданите да получават практическа информация и съвети относно упражняването на права в Европейския съюз.
Хората ще могат да се обръщат към един от 500-те информационни центрове, за да получат отговор на свои конкретни въпроси относно ЕС. Центровете „Европа директно“ ще дават също така обратна информация от гражданите за институциите на ЕС и активно ще насърчават дебатите на местно и регионално ниво по теми, свързани с ЕС.
С оглед на предстоящите избори за Европейски парламент днешното откриване на обновената мрежа „Европа директно“ е важна инициатива в усилията ни да общуваме по-ефикасно по европейски въпроси“, заяви заместник-председателят на Комисията Маргот Валстрьом, отговаряща за комуникационната стратегия.
През юни европейските граждани ще решат кой ще ги представлява в Европейския парламент през следващите пет години. Членовете на ЕП гласуват по въпроси, които касаят всички нас – от защитата на потребителите до регулирането на финансовите пазари. Много хора обаче знаят малко за тяхната роля.
Информационните центрове „Европа директно“ могат да помогнат на гражданите да научат повече и по този начин да ги мотивират да дадат своя глас“, каза председателят на Европейския парламент Ханс-Герт Пьотеринг.
Информационната мрежа „Европа директно“ беше открита за първи път през 2005 г. Услугите на центровете са безплатни за обществеността.

Коментар