Учeни: Apple Watch открива проблеми със сърцето

Научно изследване доказа, че Apple Watch може да се използва като допълнително средство за диагностика на сърцето (източник: Apple)

Няколко случая със смарт часовника Apple Watch привлякоха вниманието напоследък. Умната джаджа помогна за спасяване на човешки живот, но Watch се утвърждава и като инструмент за наблюдение на здравните показатели, дори за диагностика на проблеми със сърцето.

Още в края на 2017 г. стана известно, че Apple провежда мащабно изследване на възможностите на Watch съвместно с учени от Станфордския университет, в което участват над 400 хиляди души от всички щати на САЩ. Изследването продължи 8 месеца и сега резултатите станаха достояние на широката общественост.

Оказва се, че Apple Watch наистина е способен да открива някои нарушения в работата на сърцето и в частност – предсърдното мъждене. По време не тестовете 0,5% от участниците, или около 2000 души, са получили предупреждение за това, че е възможно да имат проблеми със сърцето.

След обстойно изследване е установено, че в 71% от случаите умният часовник на Apple е бил прав в преценката си за сърдечен проблем. Една трета от хората, получили предупреждение, са диагностицирани с предсърдно мъждене.

Изследването доказва, че Apple Watch може да се използва като допълнително средство за проследяване на състоянието на сърцето. Разбира се, часовникът не може да замени пълноценно медицинските апарати, но дава сигнал, че е необходимо изследване.

Коментари по темата: „Учeни: Apple Watch открива проблеми със сърцето”

добавете коментар...

  1. .

    За Европа тази функция беше неактивна, вече е активна.

  2. Dark Avenger

    За Европа тази функция е неактивна…

Коментар