IoT ще трансформира бизнеса и обществените услуги

Хората трябва да са подготвени да експериментират и да прилагат новите технологии, казва Анастас Шопов, управляващ директор на ERP.BG (източник: ERP.BG)

Интернет на нещата (IoT) разширява значително обхвата на информационните технологии и им позволява да влияят директно на заобикалящата ни среда, смята Анастас Шопов, управляващ директор на софтуерната компания ERP.BG, който ще говори по темата на форума Business Excellence 2022 на 21 март в зала EFE на хотел Маринела в София.

Според него, концепцията IoT има потенциал да трансформира не само бизнеса, но и голяма част от обществените услуги. За да се случи това обаче, хората трябва да са подготвени да експериментират и да прилагат новите технологии.

„Новите технологии могат да ни помогнат да подобрим конкурентоспособността и качеството на живота, но не могат сами да намерят своето място. Технологиите са налични, но за да се възползваме максимално от тях, имаме нужда от въображение и смелост за тяхното прилагане в различни сфери от нашия живот“, казва Анастас Шопов.

Качествената IoT архитектура, по неговите думи, се състои от две неща – IoT устройства, които събират и изпращат данни, и клауд платформа, която обработва тези данни и ги превръща в смислени за бизнеса.

„Така работи нашата платформа ERP.net, която позволява на клиентите да съхраняват и обработват данните, като ги превръща в истински актив за фирмите“, сподели управляващият директор на ERP.BG – той е лектор в панела „Развитието на технологиите и мястото им в бизнеса“ в рамките на форума.

Безброй много възможности произтичат от това да могат да се наблюдават и контролират нещата в реалния свят чрез дигиталните технологии. Те могат да ни позволят драстично да подобрим здравеопазването, организацията и функционирането на градовете и обществото, в което живеем.

В същото време IoT дава възможност за изграждане на съвсем нови бизнес модели и автоматизации на компаниите. Икономическият форум Business Excellence ще се фокусира именно върху иновативни модели за управление на бизнеса и подпомагане на предприемачеството.

Акцентът на форума тази година ще бъде бизнес превъзходството. То се свързва с прилагане на изключителни практики в организацията и постигане на високи резултати – интегрирана селекция от успешни практики, чрез които се развива бизнесът до най-доброто, което може да бъде. Тези практики са се превърнали в модели за това как трябва да функционира една организация от световна класа.

Коментар