AI устройство за незрящи взе голямата награда на HackTUES

Отборът на „Elsyser“ е големият победител в надпреварата HackTUES тази година (източник: ТУЕС)

Устройство – асистент с изкуствен интелект в помощ на незрящите хора – спечели голямата награда на петия ученически хакатон HackTUES, съобщиха организаторите от Технологично училище „Електронни системи“ (ТУЕС) към Технически университет – София. Награди получиха общо 10 проекта, използващи изкуствен интелект, вградени микрокомпютърни системи и блокчейн технология.

Вградено устройство VoiceCV с камера и изкуствен интелект в помощ на незрящите хора, създадено от отбор „Elsyser“ – Виктор Велев от 10 клас, Петър Герасимов и Теодор Станишев от 12 клас, спечели първа награда на хакатона. То може да се интегрира в шапка или очила и играе ролята на личен асистент, който информира с глас за околните обекти чрез снимки в близка и далечна перспектива.

Специалната награда за проект с вградена микрокомпютърна технология, която се връчва за първи път в HackTUES, получи системата S.P.A.S. (Smart Personal Assistant System) за отдалечено управление на устройства в дома или офиса през мобилен телефон. Проектът е разработен от Искрен Александров от 8 клас и Ангел Стоянов, Мартин Вайер, Мартин Георгиев и Денис Захариев от 9 клас, от отбор „Телефона в сака“.

12-токласниците от отбор „Какводой“ заслужиха второ място в хакатона (източник: ТУЕС)

Втора награда в хакатона спечели приложението за решаване на геометрични задачи GeoSolver. То сканира условието и генерира електронен чертеж и решение на задачата. Разработката е дело на 12-токласниците Телерик Арсов, Мартин Дацев, Антонио Милев, Владислав Георгиев и Петър Милев от отбор „Какводой“.

Трета награда в хакатона спечели отбор „Бабич“ за проекта Product Chain, използващ блокчейн технология, за да предпази потребителите от фалшиви стоки на пазара. Мартин Йорданов от 11 клас и Самуил Георгиев, Антон Янчев, Огнян Барух и Георги Любенов от 10 клас разработиха система за проследяване на автентичността на продукти в търговската мрежа, чрез уникален QR код, който дава информация за пътя на продукта.

Отбор „Бабич“ спечели трето място на хакатона (източник: ТУЕС)

Още шест други проекта спечелиха специални награди в тазгодишното издание на HackTUES:

  • Отбор „Автобус 76“ от 9 клас с проект за „смарт“ кофа – подвижно кошче за боклук с възможности за дистанционно управление и идеи за разширяване на функционалностите с патрулиращи кофи в парковете.
  • „Отбор“ от 11 клас с проект за превръщане на дигитален текст в ръкописен.
  • Отбор „Autoruutnato Zahranvane“ от 11 клас с проект за игра с вградена микрокомпютърна система „Defuse the Bomb“.
  • Отбор „Нишки“ от 11 клас с проект за дневник с вграден изкуствен интелект, който дава идеи за разведряване на настроението, когато анализира, че потребителят е в лошо настроение.
  • Отбор „Имам асоциация“ от 9 клас с проект за автоматизирана градинска система – приложението показва състоянието на растенията и осигурява автоматичното им поливане при нужда.
  • Отбор „Mrejari@root“ от 8 клас с проект за кафе машина, която се управлява с гласови команди.

„Учениците от ТУЕС отново доказаха, че за тях няма неосъществими идеи“, каза доц. д-р инж. Стела Стефанова, директор на училището. „В последните години силно впечатление правят решения с невронни мрежи и изкуствен интелект, проекти с вградени микрокомпютърни системи и IoT, а ето че тази година има и проект с блокчейн технология“, допълни тя.

Коментар