А1 награди победителите в хакатона FMI Codes 2023

Отборът „Маняците” спечели първо място в хакатона FMI Codes 2023 с проекта „deBug”
(снимка: А1 България)

А1 подкрепи традиционното състезание по програмиране във Факултета по математика и информатика (ФМИ) на Софийския университет „Св. Климент Охридски” – FMI Codes 2023, което се проведе от 17 до 19 март под мотото „Code for entertainment” („Програмирай за развлечение”). Компанията е златен партньор на събитието.

Методи Младенов, мениджър екип „ICT услуги и софтуерни разработки за A1 Group” в А1 България, беше член на журито и връчи специална награда на отбора „Маняците”, спечелил първо място с проекта „deBug”. В основата на проекта е онлайн игра, в която участват между 4 и 7 играчи, като всички те работят по определени задачи (прости функции на Python), а един от участниците се опитва да ги саботира.

В отбора-победител участват четирима студенти в първи курс на специалност „Софтуерно инженерство” във ФМИ. Всички те получиха специални технологични награди от А1. Методи Младенов отправи и покана към тях за участие в Лятната академия на А1.

Петото издание на инициативата на А1 в подкрепа на младите хора в началото на кариерния им път ще се проведе от юли до септември 2023 година. В рамките на три месеца в нея участват талантливи ученици и студенти, показали отличително представяне по време на кариерните форуми на университетите и инициативите, на които А1 е партньор. Те имат възможност да изпробват на практика и в реална бизнес среда своите теоретични знания под ръководството на ментори, като работят по ключови за компанията проекти.

Освен четиримата участници в спечелилия първо място отбор, покана за участие в Лятната академия на А1 получиха още 17 студенти, показали отлично представяне по време на хакатона.

Подкрепата за кариерния старт и професионалното развитие на младите хора е сред важните за А1 цели и затова в хакатона на ФМИ се включиха и двама от водещите софтуерни инженери в направление „Информационни технологии и дигитална трансформация” на А1 – Богомил Табаков и Иван Василев.

В организирания от Факултетния студентски съвет при ФМИ традиционен хакатон тази година се включиха над 100 участника, разпределени в 22 отбора. Те разработваха отборни проекти под ръководството на ментори. В рамките на 48 часа студентите трябваше да направят авторски проект по зададената от организаторите тема чрез използването на различни технологии.

Коментар