Състезание излъчи първите кандидати за българския отбор по киберсигурност

Победителите в състезанието по киберсигурност в рамките на конференцията Besides
(снимка: УНСС)

50 младежи от цялата страна участваха в състезание по киберсигурност, проведено в рамките на Втората международна BSIDES конференция на тема „Киберсигурност” с домакин и съорганизатор УНСС. То излъчи първите трима кандидати за българския отбор по киберсигурност, който ще участва в международни надпревари.

Състезанието е част от националната  инициатива „Cyber Security Challenge Bulgaria (CSCB)”, подкрепена от Агенцията на Европейския съюз за киберсигурност и Министерство на електронното управление. Целта на инициативата е да организира ежегодно квалификационни състезания в страната, за да избере най-добрите десетима младежи, които да представляват България на Европейското първенство по киберсигурност.

Победителите и претенденти да представляват България на европейското състезание в Норвегия са: Виктор Славов  – 24 г.,  Симеон Бунчев – 24 г. и  Красимир Велков – 19 г.

„Състезанието се реализира в онлайн платформа, в която съдържа различни специално създадени препятствия. Задачата пред участниците е да ги „хакнат” за 48 часа”, обясни Спас Иванов,  управляващ директор в Baseline Cyber Security, единият от организаторите на състезанието.

През последните години УНСС развива активно обучението по киберсигурност, заяви зам.-ректорът по дигитализация и киберсигурност на университета – доц. д-р Росен Кирилов. Той подчерта, че в университета са предприети редица действия по отношение на киберсигурността и дигитализацията. „Най-отговорно мога да заявя, че УНСС е лидер в дигитализацията сред висшите училища”, допълни д-р Кирилов.

„Изискванията и нуждите в областта на киберсигурността се повишават непрекъснато и Министерството на електронното управление работи не само в областта на киберсигурността, но и в дигитализацията на държавата, като се започне от създаването на закони, политики и държавни стратегии и се стигне до самата оперативна защита на държавната администрация”, каза зам.-министърът на електронното управление Атанас Мазнев, който откри конференцията.

Коментари по темата: „Състезание излъчи първите кандидати за българския отбор по киберсигурност”

добавете коментар...

  1. 112

    Това вече наистина е нещо интересно, поне не си губят времето с безполезни игри.

  2. Анонимен

    Сега няма да могат да се отърват от момичета около тях тези симпатяги…

Коментар