Имейлът има запазено място в сърцето на бизнеса

Мобилните комуникации добиват все по-голямо значение в света на бизнеса, което до голяма степен се дължи и на по-добрите възможности, предлагани от мобилните устройства. Смартфоните идват заредени с приложения като комплекта от инструменти за комуникация на Google и Windows Live Messenger на Microsoft, чиято популярност расте непрекъснато. Все по-често възниква въпросът: дали чатът, SMS-ът няма да изместят добрия стар имейл?
Растяща популярност
По оценки на Google над 50 милиона потребители на Google Talk изполват мрежата с отворен стандарт XMPP, изпращайки милиарди съобщения всяка седмица. Удобството на отворения стандарт е, че хората могат да общуват помежду си независимо от платформата или устройството, което притежават.
Ценното на една IM мрежа не е в общия брой потребители, а в броя на онези от тях, които могат да общуват през различни платформи, операционни системи и устройства”, казва Сет Димси, главен продуктов мениджър в Google.
Джеймс МакКарти, ръководител на бизнес маркетинга в Microsoft, смята, че всички комуникации имат своите предимства.
Всеки един от различните методи за комуникация има своето място по отношение на другите. Например, IM е добър за разговор в реално време; често се използва, когато искаме да водим сравнително неофициален диалог”, казва той.
SMS може да се записва и препраща, така че можете да напишете текст на някого и да сте сигурни, че ще го получи, макар и не незабавно. И накрая имейлът: той е перфектен за изпращане на прикачени файлове или за разпространение към много хора и може би, по един по-официален начин”.
Блогът също има място в модерния свят на бизнеса, смята МакКарти. Обменът на идеи между хората е много мощен и работи еднакво добре, както за бизнеса, така и в личен контекст.
За по-персонален контакт обаче, г-н МакКарти съветва да не забравяме, че смартфоните могат да се използват и за разговори.
Сближаването
Все повече и повече комуникационни устройства имат способността да свързват текстови и имейл съобщения. Palm я обяви за своя нов смартфон Palm Pre, тя вече е инсталирана на много Windows Mobile, BlackBerry и Symbian устройства, както и T-Mobile G1 на базата на Android
МакКарти смята, че свързаните SMS/IM определено могат да заменят имейла в дадена ситуация, но не и когато трябва да се предаде голямо количество информация, или когато между хората се е развила верига от имейли, или трябва да се препращат прикачени файлове на много хора.
Винаги има място за имейл
Макар че употребата и значение на новите технологии за общуване като блогинг, IM и свързани SMS сесии ще растат, винаги ще има място за имейла.
Мисля, че имейлът винаги ще има място в света, но просто обменът на имейли само между двама, с времето ще отпадне”, обяснява МакКарти.
Това е още по-вярно за мобилния имейл. Всички големи производители и платформи подобряват имейл услугите, които предлагат.
BlackBerry Exchange server (BES) вероятно е най-популярен в бизнес комуникацията. Имейлът се получава веднага, тъй като той е на мобилна платформа. Освен това имейлът на BlackBerry има опция за търсене, така че потребителят не се затруднява при издирването на необходимото съобщение.
Nokia наскоро представи Nokia Email за поддръжка на услугата си Mail for Exchange. Тя е напълно съвместима с Exchange Server и Active Sync на Microsoft, което означава, че лесно се настройва и работи от персонален компютър или мобилно устройство.
Поглед напред
Какво е бъдещето на бизнес комуникациите?
Според Димси от Google, с широкото разпространение на бързи безжични мрежи и мощни и достъпни мобилни компютърни и комуникационни устройства неизбежно ще има нови методи за комуникации и интересни модификации на съществуващите.
Комуникациите ще се разширяват по три главни направления: кой може да комуникира, от къде може да комуникира и формата на комуникация – било то IM, SMS, имейл, глас, VoIP, видео или каквото е следващото ново нещо”, добавя той.
Имейлът не може така лесно да отпадне от бизнес комуникациите. Въпреки че едно e от най-уязвимите места по отношение на сигурността и най-често се използва като среда за разпространение на вируси, все още няма алтернатива, която да го замести напълно.

Коментар