Шотландски компании съдят Apple за екранна технология

Две свързани компании съдят Apple за патентно нарушение, свързано с технология за обновяване на изображението, използвана в екраните на iPhone и iPod Touch.
Picsel Technologies и Picsel Research, базирани в Глазгоу, Шотландия, заведоха дело в окръжния съд в Делауеър, САЩ, съобщи Dow Jones.
Ищците твърдят, че Apple нарушава един патент на Picsel Technolgies за технология, която ускорява процеса на обновяване на дисплея.
Спорната технология ускорява процеса на увеличаване на документи, сайтове и изображения. Без нея устройствата на Apple не биха функционирали така плавно, както в момента.
Picsel иска обезщетение за всички устройствата, които вече са продадени.
Клиенти на компанията са гиганти като Motorola, Nokia, NTT DoCoMo, Palm, Samsung, Sony Ericsson, и Sharp, става ясно от информация, публикувана на нейния сайт.
Засега Apple е отказала да коментира новината, съобщава Dow Jones.
Съдебните битки за екранни технологии тепърва предстоят. Наскоро Apple успя да вземе ключов патент за сензорна технология. Според анализатори, това ще затрудни бизнеса на останалите доставчици на смартфони и други мобилни устройства със сензорни екрани.

Коментар