Свободен софтуер пази трафика от подслушване

Напоследък в българското уеб пространство активно се лансира програма за защита на интернет трафика от подслушване от страна на МВР.
Става дума за свободния софтуер TOR, който е разработен от военни и помага на потребителите да предпазят от анализ трафика си в интернет, от подслушване или мониторинг на мрежата.
Технологичният блог Хотспот България е публикувал подробна информация за програмата, вкл. откъде може да се изтегли, как да се инсталира и настрои.
С помощта на TOR потребителите могат да си осигурят анонимност при браузване и публикуване на уеб сайтове, обмен на съобщения, IRC, SSH и други приложения, които използват TCP протокол.
Никой и по никакъв начин не може да разбере с кого си комуникирате, как точно, какви сайтове посещавате или какво сваляте от световната мрежа, твърди публикацията в Хотспот. Инструментът гарантира сигурност, защото комуникациите минават през разпръсната мрежа от сървъри, наречени "onion routers".
Проектът възниква като разработка на военните в САЩ и е създаден именно с тази цел – да защити комуникацията на свръхсекретни отдели.
TOR е достъпна за изтегляне във версии за основните операционни системи Windows, Linux и Mac OS X. Разработчиците препоръчват използване на браузър Firefox с разширение Torbutton.
Точките на TOR в интернет са настроени така, че да пренасочват по криптирани канали заявки по случаен начин, с цел комуникацията да не може да бъде проследена.
Темата за подслушването в интернет е особено чувствителна за блогърите. Обществените изяви срещу подобен контрол от страна на властите се засилиха през последната година, като поводът беше остро критикувана наредба на МВР, касаеща достъпа до личните данни. 

по темата: „Свободен софтуер пази трафика от подслушване”

добавете коментар...

  1. TechNews.bg

    Сетихте се за ТОR чак сега ! Програмата съществува от години. Само че скоростта на връзката е толкова бавна, че практически може да използвате програмата само откъслечно,ако например искате да публикувате коментар в някой сайт,без копоите да разберат откъде сте. Забравете с 2-3 кб/сек да свършите нещо друго. Освен това, не бих препоръчал да си отваряте имейла през нея, или каквато и да е друга защитена с парола страница. Всеки може да инсталира Тор нод, а вие си нямате хабер през кои нодове минава връзката ви и дали администраторите на тези нодове не събират данните ви за техни цели. Преди сума ти време имаше статия някъде си, как много от нодовете всъщност шпионират потребителите на Тор, даже посолства на някои страни бяха загубили така секретна информация. Пуснете си и вие един нод и почвайте да събирате информация 🙂
    Ама и това е рисковано. Ще вземе например някой да направи някой зулум и връзката му да мине през вашия компютър, и като ви нахлуе НСБОП рано сутринта и почне да раздава юмруци наляво и надясно, опитайте се да им обясните,че използвате onion router… Lol !

  2. Avatar

    Като чуя че е разработено от военни, веднага допускам че има задна вратичка, през която разработчиците могат да подслушват трафика

  3. TechNews.bg

    Няма нищо особено и уникално ново в TOR, който не е единствен, аналог на TOR e Freenet http://freenetproject.org/
    както и много други.

Коментар