Нанотръби подобряват литиево-йонните батерии

Нанотехнологиите могат значително да подобрят параметрите на широко използваните сега литиево-йонни батерии, съобщи сайтът на американското общество на химиците.

Учени от университета Райс изследват масивни коаксиални структури, съставени от въглеродни нанотръби и двуокис, в качеството на материал за изготвяне на електроди за батериите.

Нанотръбите имат висока проводимост и са способни да “поглъщат” лития. Окисът на метала осигурява висок капацитет и добра изолация. В резултат на това, броят на циклите на зареждане и разреждане, които батерията може да издържи, нараства значително, твърдят учените.

В момента изследователите се опитват да създадат оптималната коаксиална структура, която ще осигури най-добри показатели на батерията. Експериментите се провеждат на златна пластина с помощта на шаблон от алуминиев окис.

Според учените, технологията може да намери приложение и в други източници на захранване освен литиево-йонните батериии, например в горивните клетки.

Подобряването на батериите е постоянен стремеж на различни изследователски екипи. Миналата година две японски компании обявиха, че са създали литиево-йонни батерии с 20 пъти по-висок капацитет.

През декември HP съобщи, че ще използва нов тип литиево-йонни батерии в своите лаптопи. От тази година мобилни компютри на корпорацията ще се предлагат с батерии Sonata, които имат по-дълъг живот и са по-екологични.

Коментар