Google създава глобален съвет по AI етика

Етичните въпроси на изкуствения интелект вече са във фокуса на глобален съвет (източник: CC0 Public Domain)

Интернет гигантът Google обяви, че създава глобален консултативен съвет, който да обсъжда етичните въпроси около развитието на изкуствения интелект (AI) и други нововъзникващи технологии.

Съветът трябва да публикува първия си доклад до края на 2019 г. Той включва експерти от областта на технологиите, дигиталната етика и хора с обществено-политически произход, съобщи Кент Уокър, вицепрезидент на Google по глобалните въпроси, на конференцията в Масачузетския технологичен институт.

Групата има за цел да предостави препоръки и насоки за Google и за други компании и изследователи, работещи в области като например софтуер за лицево разпознаване. В тези области са налице различни етични въпроси и опасения като например расова и възрастова дискриминация и др.

„Искаме да имаме възможно най-информираните и обмислени разговори”, каза Уокър на сцената на събитието MIT Technology Review в Сан Франциско, цитиран от Ройтерс. „Искаме да седнем със съвета и да видим какъв дневен ред ще да определят те.“

Google вече има свои собствени вътрешни принципи за разработване на системи с изкуствен интелект, които – наред с други разпоредби – повеляват калифорнийската технологична фирма да не използва AI за разработване на оръжия.

Осемчленният Външен консултативен съвет по усъвършенствани технологии включва Джоана Брайсън – доцент по компютърни технологии в Университета на Бат, Уилям Бърнс – бивш заместник държавен секретар на САЩ, и Дян Гибънс -главен изпълнителен директор на хюстънската компания Trumbull, според публикация в блога на Google.

Съветът ще заседава четири пъти тази година, започвайки през април, уточнява компанията в блога си.

Коментар