НАСА отмени мисията на две жени в открития космос

Първото в историята излизане на две жени в открития космос засега се отлага (източник: НАСА)

Планираното за 29 март първо в историята излизане на две жени в открития космос няма да се състои. НАСА отмени старта на мисията, става ясно от официално съобщение на американската космическа агенция.

Очакваше се Ан Маклейн и Кристина Кук да излязат в космоса от борда на Международната космическа станция (МКС), за да продължат започналата на 22 март работа по инсталиране на нови акумулатори на повърхността на МКС.

Но впоследствие НАСА реши, че на 29 март заедно с Кристина Кук в открития космос ще излезе астронавтът Ник Хейг. Промяната се налага, заради проблем с избора на скафандри с необходимия размер – след излизане в космоса на 22 март Ан Маклейн е преценила, че най-подходяща за нея е горната секция на скафандъра със средни размери.

НАСА пояснява, че до 29 март може да бъде подготвена само една секция с този размер – за Кристина Кук, която ще стане 14-тата жена в историята с излизане в открития космос.

По план, на 29 март астронавтите ще прекарат над 6 часа в открития космос. Ако Кук и Хейг успеят да изпълнят по-бързо основната си задача по инсталиране на новите акумулатори, през останалото време те ще подготвят условията за следващото излизане на астронавти в открития космос на 8 април.

Коментар