Блокчейн технологии преобразуват търговията на дребно

Търговията на дребно се явява „разсадникът“ за технологичното развитие на блокчейн (източник: CC0 Public Domain)

Приходите на търговците на дребно от използване на системи за контрол на веригите за доставки на база блокчейн технологии ще достигнат 4,5 млрд. долара през 2023 г., прогнозира изследователската компания Juniper Research.

Принципно, блокчейн позволява проследяване на всичко – от скъпоценни камъни до автомобили и медицински процеси. Но именно търговията на дребно (ритейла) се явява „разсадникът“ за технологичното развитие на блокчейн, отбелязват експертите.

Универсалността на блокчейн дава на търговците прозрачност във веригата за доставки, управление на лоялността на клиентите и оперативната ефективност, както и други предимства.

Ритейлърите могат да избират различни подходи за внедряване на блокчейн. Така например, интернет гиганти като Alibaba и JD.com пускат свои собствени платформи BaaS (блокчейн като услуга), докато Walmart и някои други ритейлъри си партнират със специализирани доставчици.

Според прогнозата на Juniper Research, само в САЩ броят на ритейлърите, използващи блокчейн, ще нарасне с над 7500% в периода между 2018 и 2023 г., достигайки 15 хиляди към края на разглеждания период.

Като лидер сред разработчиците на блокчейн решения за контрол на доставките анализаторите посочват IBM. В тройката на водещите доставчици на този пазар влизат още компаниите Digital Asset и NEM.

Коментар