Одобриха спорната директива за авторското право

Спорната директива за авторското право мина гласуването в Европейския парламент (източник: CC0 Public Domain)

Европейският парламент днес одобри окончателно проекта за директива за авторското право, която бе обект на сериозни критики от много компании и общности от интернет потребители. Директивата е призвана да обнови законодателството на ЕС в областта на авторското право, като го приведе в съответствие с реалностите на цифровата ера.

Предложената за гласуване редакция на директивата са подкрепили 384 депутати от Европейския парламент, 274 са гласували против, а 36 са се въздържали, съобщи The Verge. Сега предстои директивата да бъде одобрена от страните-членки, които следва да преобразуват документа в национални закони.

Директивата е важна стъпка по пътя към преодоляване на ситуация, при която няколко компании печелят огромни суми пари и при това не плащат подобаващо възнагражденията на хиляди журналисти и творци, от чиято работа те зависят, се казва в официално изявление на Европейския парламент.

Критиците на директивата са фокусирани върху чл.11 и чл.13 от документа. Първият от тях позволява на медиите да получават постъпления от интернет платформите, които публикуват извадки от техни материали. Чл.13 пък изисква от платформите да съблюдават авторските права върху съдържанието – това означава внедряване на системи за филтриране.

Подобни филтри действат в момента във видеопортала YouTube и понякога дават грешки. Влизането в сила на директивата за авторското право ще принуди онлайн платформите да модерират предварително публикациите на потребителите в ЕС, казват противниците на документа.

Срещу приемането на чл.13, който в последната редакция стана чл.17, се обявиха десетки хиляди потребители в цяла Европа. Петицията с искане за изключване на този член от проекта за директива събра над 5 млн. подписа. Коментирайки гласуването, депутатът Юлия Реда от Германия определи 26 март като „черен ден за свободата в интернет“.

По-рано пет държави-членки на ЕС – Холандия, Люксембург, Полша, Италия и Финландия – отказаха да поддържат реформата. Според тях, директивата няма юридическа яснота, ще доведе до правна неопределеност за много заинтересовани страни и може да засегне правата на европейците.

През септември м.г. за първи път Европейският парламент одобри проекта за директивата. Чл.13 на документа тогава гласеше, че потребителите могат свободно и безплатно да споделят и публикуват в социалните мрежи линкове към произведения, както и отделни думи от тях.

Освен това авторите на документа подчертаваха, че законът няма да засегне Уикипедия и останалите отворени платформи. Директивата обаче дава на авторите и изпълнителите права да изискват допълнителни възнаграждения от онези, които използват тяхното съдържание. Това право е валидно в случаи, когато възнагражденията на авторите са несъпоставими с приходите, които получават интернет платформите и други страни, използващи съдържанието.

Коментари по темата: „Одобриха спорната директива за авторското право”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    RIP freedom

Коментар