Хиляди творци поискаха компенсации от ИТ гигантите

Въпросът как обществото цени и защитава творчеството в ерата на изкуствения интелект става все по-актуален (снимка: CC0 Public Domain)

Повече от 8000 писатели и литературни деятели, включително Маргарет Атууд и Джеймс Патерсън, подписаха отворено писмо с искане за обезщетение от компании, използващи техните произведения за обучение на AI модели без знанието на авторите.

„Милиони защитени с авторски права книги, статии, есета и стихотворения служат като „храна“ за AI системи и безкрайни „ястия“, за които не е представена нито една сметка“, се казва в писмото, публикувано от Гилдията на писателите на САЩ.

Документът е адресиран до главните изпълнителни директори Сам Алтман (OpenAI), Сундар Пичай (Alphabet), Марк Зукърбърг (Meta), Емад Мостаке (Stability AI), Арвинд Кришна (IBM) и Сатя Надела (Microsoft), съобщи Business Insider.

„Като вгражда нашите произведения във вашите системи, генеративният AI заплашва да навреди на нашата професия, като наводни пазара с посредствени, машинно написани книги, истории и публикации, базирани на нашите произведения“, се казва още в писмото.

Приходите на авторите са паднали с 40% през последното десетилетие, а средният доход на писателите на пълен работен ден е бил едва 23 330 долара през 2022 г., установи Гилдията на писателите след анкета сред повече от 5700 автори.

Организацията твърди, че AI технологията ще направи още по-трудно за писателите да правят пари. Повече от 8000 подписали писмото, включително авторът на „Кодът на Да Винчи“ Дан Браун и авторът на „Игрите на глада“ Сюзан Колинс, искат компаниите за изкуствен интелект да намалят щетите, нанесени на тяхната професия, като предоставят компенсации за минали и бъдещи употреби на техните произведения.

AI системите се обучават на големи количества данни, повечето от които са текст, извлечен от интернет, и доколко законно компаниите използват тези набори от данни е голям въпрос. OpenAI, Google, Meta, Stability AI, IBM и Microsoft засега пазят мълчание.

По-рано OpenAI съобщи, че ChatGPT се обучава на „лицензирано, публично съдържание и данни, генерирани от обучители и потребители на AI“, а самата компания зачита правата на създателите и авторите.

Искът на авторите идва на фона на две съдебни дела срещу OpenAI, обвиняващи компанията в нарушаване на авторски права, включително от Сара Силвърман за неоторизирано използване на нейните мемоари The Bedwetter.

Авторите не са сами в изразяването на колективно недоволство от компаниите, разработващи AI системи. Художниците са толкова загрижени да не бъдат заменени от генеративен AI, че започнаха да прилагат инструменти, които пречат на AI системите да използват техните творби в обучението си.

В центъра на конфликта е въпросът как AI технологиите влияят върху творческите професии и как могат да променят пейзажа на авторското право. Това е напомняне за необходимостта от преглед и адаптиране на съществуващите закони и разпоредби, за да бъдат в крак с бързо развиващия се технологичен свят.

Тъй като технологичните гиганти продължават да разработват и прилагат AI, важно е те да зачитат правата и приноса на творците. В крайна сметка, въпросът е как обществото цени и защитава творчеството в ерата на изкуствения интелект. Може би настоящият конфликт ще даде тласък за създаване на нови стандарти и практики, които ще гарантират справедливо възнаграждение на авторите и в същото време ще позволят на AI да продължи развитието си.

Коментари по темата: „Хиляди творци поискаха компенсации от ИТ гигантите”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Неприятната истина голяма част от тези творци са посредствени лентяи и не са талантливи ползват същото както AI търсят взаимстват и копират. Малцина са истински творци останалите са маса паразитиращи обществото.

  2. User

    Що за нахалство да почнат да работят втора или друга работа.

Коментар