Netflix забрани безплатното споделяне на акаунти по целия свят

Абонаментната база на Netflix расте след промяна в политиката за споделяне на акаунти
(снимка: CC0 Public Domain)

Второто тримесечие на годината беше забележително за гиганта в стрийминг услугите Netflix. Компанията отбеляза увеличение на клиентската база с 5,9 милиона потребители. Този успех стана възможен благодарение на активната борба срещу неразрешеното споделяне на акаунти, която Netflix стартира в САЩ, Канада и други страни. 

Миналата сряда забраната за споделяне на Netflix акаунти беше разширена за всички клиенти на услугата по света. Още през май компанията започна да предупреждава абонатите за предстоящо въвеждане на политика, насочена към предотвратяване на споделянето на един и същи акаунт от множество потребители.

Netflix позволява на клиентите да споделят акаунтите си, но само с хората от едно домакинство. Например, в рамките на един акаунт можете да създадете отделни профили за деца и родители и да ги инсталирате на различни телевизори или компютри, но само в една къща.

За да споделите акаунт с хора, които живеят някъде другаде, ще трябва да платите допълнително $7,99 за всеки потребител. Но тази опция не е налична за най-евтините планове на Netflix. В резултат на затягането на политиките, абонатната база на компанията започна да расте, според доклад на анализаторската фирма Antenna.

Netflix не очаква да види пълното въздействие на новата си политика в краткосрочен план, заяви изпълнителният директор на компанията Грег Питърс. „Някои потребители на акаунти на други хора не регистрират веднага своите собствени. Те ще го направят през следващите няколко месеца”, казва мениджърът, цитиран от CNBC.

Компанията отбелязва, че потребителите на пароли от акаунти на други хора, които са регистрирали свои собствени, имат същите характеристики като дългосрочните клиенти, което позволява на Netflix да очаква висок процент на задържане на новите абонати.

Netflix отчете приходи от 8,19 милиарда долара през второто тримесечие, което е с 3% повече на годишна база. Нетният доход на компанията е 1,49 милиарда долара, което е с 50 милиона долара повече от предходната година. Въпреки положителното развитие обаче, акциите на Netflix след основната търговска сесия на фондовата борса паднаха с 8%.

През третото тримесечие Netflix прогнозира приходи от 8,5 милиарда долара, което е ръст от 7% на годишна база. Компанията отдава очаквания ръст на увеличението на платените абонаменти. с темпо, подобно това през второто тримесечие.

Междувременно компанията прогнозира, че ръстът на приходите за четвъртото тримесечие ще се ускори значително, тъй като усилията ѝ срещу споделените пароли набират скорост. Приходите от реклама също ще помогнат за поддържане на положителната динамика на бизнеса на стрийминг доставчика.

Коментари по темата: „Netflix забрани безплатното споделяне на акаунти по целия свят”

добавете коментар...

  1. op

    Продават ти продукт, но и след като си платил този продукт не е твой. Може да си купиш мерцедес(който струва майка си и баща си) и да го дадеш на някой да го кара, но не можеш да преодстъпиш умрелият им акаунт. Никога няма да им дам пари.

Коментар