Equinix разшири втория си център за данни у нас с инвестиция от $12 млн.

Центровете за данни на Equinix у нас се захранват със 100% зелена енергия
(снимка: Equinix)

Компанията за дигитална инфраструктура Equinix пусна в експлоатация втория етап от центъра за данни SO2.2, разположен в България. Разширението на стойност 12 милиона щатски долара ще удвои капацитета по отношение на наличните шкафове за оборудване.

Увеличеният капацитет на втория център за данни на Equinix у нас ще помогне на организациите в процеса на дигитална трансформация на бизнеса, като им осигури взаимосвързаност с партньорите, лесно преминаване към облачни технологии и достъп до нови пазари по целия свят – оттук могат достигнат население от над 300 милиона души.

В момента през страната преминават повече от 16 петабита трафик – към Грузия, Армения, Азербайджан, Катар, Ирак, Иран, Турция и др. Съществена част от този трафик минава през SO1, първия IBX център за данни на Equinix.

„Най-голяма полза от услугите ни ще имат българските компании, които търсят бърз, лесен и надежден достъп до облачни оператори и нови пазари. От всеки IBX център за данни на Equinix може да достигнете всеки клиент на Equinix по целия свят чрез платформата Equinix Fabric – софтуерно дефинирано решение за взаимосвързаност. С разширението на SO2, расте и екипът ни и вече са назначени нови колеги“, сподели Здравко Николов, изпълнителен директор на Equinix в България.

Втората фаза SO2.2 удвоява капацитета на центъра за данни по отношение на броя шкафове (CabE). Така общият капацитет става 700 шкафове за оборудване. Сградите се захранват със 100% зелена енергия – практика, наложена от първия център на Equinix в София от 2016 г. насам.

„Въпреки предизвикателствата, пред които са изправени глобалните и местните вериги за доставки със значително увеличаване на сроковете за доставка на оборудване, капацитетът се разширява планово и в рамките на срока, първоначално заложен в инвестиционния план на Equinix. България продължава да е привлекателна със стабилността си, с технологиите и с географското си положение,“ допълни Николов.

Equinix оперира 248 центровe за данни в 71 града в 32 страни на 6 континента. Обслужва най-често компании с много висока добавена стойност като например финтех, фармацевтичния сектор, автомобилната индустрия, създатели на медийно съдържание и др.

Коментар