Над 4 млн. робота ще има в складовете към 2025 г.

Роботите автоматизират и оптимизират дейността на компаниите, което обяснява и бързото им внедряване (източник: CC0 Public Domain)

Складовата дейност ще бъде роботизирана в голяма степен към 2025 г., сочи прогноза на анализаторската компания ABI Research. Очаква се броят на автоматизираните складове да нарасне десетократно.

Ако през 2018 г. в роботизираните складове са били 4000, то към 2025 г. броят им ще превиши 50 000. В складовете ще работят повече от 4 млн. робота, твърди изследователската компания.

Високите темпове на внедряване на роботи в складовете са в отговор на нуждата от ефективна автоматизация на търговията, тъй като доставките в деня на поръчката стават норма.

От друга страна, внедряването на роботи е стимулирано от падането на цените им и рентабилността на инвестицията. Това е резултат от напредъка в технологии като компютърното зрение, изкуствения интелект и машинното самообучение.

Казано по-просто, роботите стават по-умни и вече не е необходимо търговците да оборудват складовете със специални спомагателни средства. В същото време роботите позволяват лесна промяна в мащаба на предприятието – както при разрастване, така и при свиване на дейността.

Подобна гъвкавост дава възможност на бизнеса да реагира на колебанията в търсенето, предизвикани от сезонни и други фактори. Системите за автоматизирани управляеми транспортни средства (AGV) и автономни мобилни роботи (AMR) могат да заменят по-тежката механизирана автоматизация, която изисква огромни първоначални инвестиции и сериозна физическа инфраструктура.

Роботите позволяват оптимизиране на пространството в скъпите складови помещения и могат да намалят потребността от изграждане на нови центрове за обслужването им.

Мобилните роботизирани системи имат предимство в гъвкавостта, благодарение на възможността за добавяне или премахване на роботи при необходимост. Те позволяват също така лесно и относително бързо пренастройване на работни процеси в случай на промени в линията продукти или на основните експлоатационни изисквания.

Коментар