Отмениха авторско право на художничка, използвала изкуствен интелект

Изображенията, генерирани от AI, са лишени от защита на авторските права, решиха в САЩ
(снимка: CC0 Public Domain)

Един от най-спорните въпроси, свързани с изкуствения интелект, е дали творбите, създадени с негова помощ, могат да бъдат защитени с авторски права. Решение на американската служба за авторско право по един конкретен случай вероятно ще има дългосрочно значение за творческата индустрия.

Тази седмица Службата за авторско право на САЩ преразгледа решението за защита на авторските права за комикса „Заря на зората” на художничката Кристина Кащанова. Изображенията в това произведение са създадени от системата за генеративен изкуствен интелект Midjourney по текстово описание.

Ведомството постановява, че Кащанова „е автор на текста на произведението, както и на подбора, съгласуването и организирането на текстови и визуални елементи на произведението”. Въпреки това, изображенията, включени в комикса, „не са дело на човек” и оригиналната регистрация на авторските права беше отменена, съобщи The Verge.

Експертите по авторско право цитират прецеденти, в които хора не успяват да защитят текстове и песни, за които са кредитирани като автори „нечовешки духовни същества” – подобно решение е взето, например, за селфи, направено от маймуна.

Комиксът „Заря на зората” на художничката Кристина Кащанова, създаден с помощта на AI
(снимка: Kris Kashtanova)

Официалните лица обясняват, че авторството на Midjourney става известно едва след регистрацията на произведението – самата Кащанова публикува информация за това в социалните мрежи, а името на AI ​​системата се появява само на корицата на комикса. Така удостоверението за авторско право е издадено въз основа на „неточна и непълна информация”, поради което се налага да бъде отменено.

Кащанова, от своя страна, изрази разочарованието си от решението – според нея произведението трябва да бъде защитено с авторски права, освен ако не е създадено изцяло от AI.

Ведомството обаче не се съгласи с нейните заключения и също така отхвърли твърдението, че авторските права могат да бъдат регистрирани въз основа на това, че изображенията, създадени от AI, са били подложени на последваща човешка корекция. Тези редакции са или незначителни, или обемът им изобщо не може да бъде установен въз основа на предоставена информация, смятат експертите.

„Моите адвокати разглеждат възможностите ни да обяснят на Службата за авторско право как отделните изображения, създадени от Midjourney, са пряк израз на моето изкуство и следователно са обект на защита на авторските права”, коментира Кащанова.

Коментари по темата: „Отмениха авторско право на художничка, използвала изкуствен интелект”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Всичко е патентовано
    лица
    Картини
    Рамки
    Квадрати
    Правоъгълни форми
    Кръг
    Елипси
    Очи
    ….
    Империте за 200г само с патентна система владеят света
    Как не се е сетил чингиз хан да патентова коня/огъня?

  2. Anonymous

    Провери предварително да не те съдят!

    patents.google
    com

  3. Anonymous

    ВИНАГИ могат да ти го откраднат щото някаква дребна неточност според някой си.

    Текста немой да е твой ,а е собственост на кирил&методи_Ai ;
    ползваш буквите по СС3 лиценз за сега, утре шъ плащ€ш.

    Изучаването в училище на математика нарушава авторското_право на ШИВА(арабските цифри са всъщност взети от индиските цифри дадени на индиците_тогава несъществуващи като държава от син_шива_извънземен ;

    по точна AI на космическият му кораб ги е измислил)

Коментар