Южна Корея дава на учените 35-петафлопов AI суперкомпютър

С нов суперкомпютър Южна Корея ще поддържа актуална изчислителна мощност в бързо променящия се сектор на изкуствения интелект (снимка: CC0 Public Domain)

Министерството на науката и информационните технологии на Южна Корея поръча нов суперкомпютър с изчислителна мощност от 35 петафлопа (Pflops) и цена от почти 35 милиона долара за решаване на научни проблеми.

В спонсорирания от държавата проект участват 631 учени и изследователи. В същото време около 100 изследователи ще могат да изпълняват едновременно задачи на суперкомпютъра.

Министерството вярва, че новият проект ще помогне на Южна Корея да поддържа актуална изчислителна мощност в бързо променящия се сектор на изкуствения интелект, отбелязва Datacenter Dynamics. Според говорител на министерството, властите няма да жалят средства за подкрепа на изследванията в тази област.

През 2021 г. Южна Корея обяви намерението си да създаде свои собствени чипове, които по-късно ще станат основа на сървъри и суперкомпютри, разработени от местни компании.

Планът включва AI ускорители, чиято разработка беше поверена на SK Group (Sapeon), Rebellions и FuriosaAI – и трите компании вече обявиха своите решения, а SK наскоро удвои производителността на суперкомпютъра Titan AI.

Коментар