Intel отрече слухове, че бави прехода към 3-нм чипове

Програмите на Intel за 3-нм чипове – собствени и поръчани на TSMC – вървят по график
(снимка: Intel)

По-рано тази седмица популярен тайвански източник съобщи, че Intel отлага изпълнението на поръчките на 3-нанометрови компоненти за своите процесори в предприятията на TSMC до четвъртото тримесечие на годината. Но изпълнителният директор на компанията Пат Гелсингър опроверга подобни слухове.

Както 3-нанометровите продукти на TSMC за Intel, така и собствените компоненти на компанията, използващи технологията Intel 3, вървят по график, увери Гелсингър, цитиран от Tom’s Hardware.

„Всички 3-нм програми вървят по график, както при TSMC, така и в нашия собствен Intel 3 процес, използван за Granite Rapids и Sierra Forrest, в частност”, заяви шефът на американския чипмейкър.

Гелингър недоумява от честотата и упоритостта на подобни слухове. Преди известно време имаше такива слухове и по отношение на технологията Intel 4, както и за други програми в партньорство с TSMC, но те не бяха верни, припомни мениджърът.

Intel планира да произвежда сървърни процесори Granite Rapids и Sierra Forrest самостоятелно по технологията Intel 3, която е близка по своите характеристики до 5-нм технология за процесори в интерпретацията на TSMC. Чиповете Granite Rapids съдържат високопроизводителни изчислителни ядра, докато Sierra Forrest са фокусирани върху подобряване на енергийната ефективност и следователно имат само икономични ядра.

Що се отнася до сътрудничеството с TSMC, в момента е известно, че Intel ще получи от тайванския си партньор чипове с графична подсистема за процесорите Meteor Lake. Те ще се произвеждат по технология N3. През януари Intel съобщи, че ще пусне потребителски процесори Meteor Lake преди края на тази година.

Процесорите Arrow Lake са техните наследници, предлагайки матрица с изчислителни ядра, направени по собствената 20A технология на Intel, както и матрица с графична подсистема, направена от TSMC по технология N3E, която е по-напреднала от N3. Очаква се процесорите от това семейство да излязат през следващата година.

„Така че няма промени в тези програми. Ясно спазване на плановете за клиентския, сървърния и графичния сегмент. Ние също така привличаме клиенти в нашия собствен котрактен бизнес. Тоест, доволен съм, че успяхме да преодолеем много от проблемите в изпълнението. Знаете, че тези слухове, както и много други, ще бъдат опровергани от нашите ясни действия”, уверено заяви Пат Гелсингер.

Коментар