Британски съд: AI не може да бъде автор на изобретение

Изобретателят не може да изкуствен интелект, според Върховният съд на Великобритания
(снимка: CC0 Public Domain)

Върховният съд на Обединеното кралство излезе с ключово решение, което пряко касае намесата на изкуствения интелект в авторското право. AI не може да бъде автор на изобретение – само човек, категоричен е съдът.

Решението на Върховния съд на Обединеното кралство блокира дългогодишните опити на д-р Стивън Талер да регистрира патенти на името на създадената от него система DABUS (Устройство за автономно стартиране на унифицирано съзнание). Талер не е пряко заинтересован от предоставяне на права върху интелектуална собственост на AI, но твърди, че DABUS е интелигентен и че съдебните дела са добър начин да се привлече вниманието към „новия вид интелигентни същества” и техните права.

Талер прекарва години в опити да получи патенти за две изобретения, създадени от неговата „творческа машина” с изкуствен интелект DABUS. Сега Върховният съд на Обединеното кралство отхвърли жалбата му да признае „творческата машина с изкуствен интелект” DABUS като автор на патентите, съобщи Engadget.

В решението си съдът се позовава на разпоредба от патентното право на Обединеното кралство, която изисква изобретателят да е физическо лице. В решението се отбелязва, че съдът не се интересува дали това ще се промени в бъдеще.

Първият опит на Талер да регистрира патенти за „невронно скеле” и „фрактален контейнер”, за които се твърди, че са изобретени от DABUS, беше направен през 2018 г. Службата за интелектуална собственост на Обединеното кралство обаче изиска да бъде идентифицирано истинско лице като изобретател и оттегли заявлението, след като Талер отказа да го направи. Той оспори това решение във Върховния съд и след това в Апелативния съд, който постанови: „Само човек може да има права [на интелектуална собственост]. Машината не може”.

Службата за патенти и търговски марки на САЩ също отхвърли молбата на Талер. Но той реши да съди Службата за авторско право на САЩ (USCO), търсейки признаване на авторските права на DABUS върху произведение на изкуството. Окръжният съд на Колумбия постанови, че „човешкото авторство е съществено изискване за авторското право”, а Върховният съд на САЩ отказа изцяло да разгледа делото, лишавайки Талер от всяка друга възможност да спори по своя случай.

Според адвокатите на Талер, решението на Апелативния съд потвърждава, че „патентният закон на Обединеното кралство в момента е напълно неподходящ за защита на изобретения, създадени автономно от машини с изкуствен интелект”.

Въпреки че Обединеното кралство и САЩ отхвърлиха претенциите на Талер, той постигна успех в страни като Австралия и Южна Африка. В Австралия патентният съд реши, че DABUS може да се счита за самостоятелен изобретател, но всички изобретения трябва да принадлежат на Стивън Талер, докато в Южна Африка патентната система не изисква такава проверка на изобретателя.

Коментар