Германия изгражда два нови суперкомпютъра

Проф. Майкъл Реш (директор, HLRS), Анна Щайгер (канцлер, университет в Щутгарт) и Хайко Майер (главен директор продажби, HPE) подписаха договор за суперкомпютрите Hunter и Herder на церемония в HLRS на 19 декември (снимка: HLRS)

Университетът в Щутгарт и Hewlett Packard Enterprise (HPE) обявиха споразумение за изграждане на два нови суперкомпютъра в Центъра за високопроизводителни изчисления на научното заведение (HLRS).

Първият суперкомпютър, наречен Hunter, ще започне работа през 2025 г. и ще има очаквана пикова производителност от 39 petaFLOPS, съобщи AMD. Той ще се базира на суперкомпютъра HPE Cray EX4000 и ще използва AMD Instinct MI300A ускорени процесори (APU).

Hunter ще бъде преходен суперкомпютър, който ще помогне на потребителската общност на HLRS да премине към масовата паралелна, GPU-ускорена структура на Herder.

Вторият суперкомпютър, наречен Herder, ще бъде инсталиран през 2027 г. като система от екзафлоп клас (exaFLOPS), способна да постига скорости от порядъка на един квинтилион (10^18) FLOPS. Окончателната конфигурация на Herder, базирана на ускорителни чипове, ще бъде определена до края на 2025 г.

„Тази инициатива ще създаде най-съвременна инфраструктура, насочена към изследвания, AI задачи и моделиране. Hunter се очаква да бъде реализиран през 2025 г. и е в съответствие с амбициозните планове на HLRS за Германия”, коментира Марио Силвейра, корпоративен вицепрезидент OEM продажби на AMD.

Hunter и Herder ще открият пред научните работници в Щутгарт много нови възможности за изследвания в широк спектър от приложения в инженерството и приложните науки. Така например, те ще позволят проектиране на по-икономични превозни средства, по-производителни вятърни турбини, нови материали за електрониката и други.

Коментар