3 съвета за кибер-безопасност в празничния сезон

Кибер-престъпниците очакват с нетърпение да се “разсеем” покрай празниците и да забравим защитата на дигиталните си активи (снимка: CC0 Public Domain)

С навлизането в празничния сезон ни залива вълна от емоции и радост, докато очакваме с нетърпение да разменим подаръците и да изкараме няколко чудесни дена с близките си. Това време е благодатно и за кибер-бандитите. Има няколко неща, които е важно да направим за своята кибер-безопасност и физическа сигурност през празничния сезон.

По време на предстоящите семейни събирания не бива да забравяме добрите практики за цифровата сигурност на своето семейство. Еуфорията не бива да притъпява бдителността ни.

Активност в социалните мрежи

Потопени в радостта от подаряването на подаръци по време на празничния сезон, обичайно сме склонни да споделяме забавлението си в социалните мрежи. Но това дава информация за нас на всички – не само на приятелите и близките. Снимките ни в социалните мрежи могат да разкрият къде се намираме и какво правим, а нерядко и колко време отсъстваме от дома си. Това са „ценни“ данни за всички недобронамерени играчи.

Не по-малко рисково е и показването в социалните мрежи на новите придобивки – особено такива, които биха могли да се използват за пробив. Всяка джаджа, която би могла да е свързана към мрежата и да послужи за „вратичка“ към дигиталното ни пространство, може да представлява обект на интерес за злонамерени лица. Да не забравяме, че вече има случаи на мрежи, хакнати през аквариум с „умен“ термостат или робот-прахосмукачка.

Рискове на технологичните джаджи

Изключително важно е да разпознаем присъщите рискове, които идват с новите технологични джаджи. От събирането на данни до софтуерните уязвимости – тези устройства могат да бъдат сериозна заплаха за поверителността и сигурността на децата и семействата.

Трябва да сме предпазливи, когато вкарваме в ежедневието си нова дигитална „играчка“. Първа грижа е да защитим новите устройства. Повечето IoT устройства се доставят с фабрично зададени пароли, предназначени за бърза подмяна. Колкото и да сме улисани в празничните преживявания, сега е моментът да създадем нова, здрава парола за всяко устройство, използвайки комбинация от главни и малки букви, цифри и специални знаци. После може да е късно.

Когато настройваме новите джаджи, не бива да забравяме да прегледаме настройките за поверителност, гарантирайки, че събирането на данни е минимално и в съответствие с разпоредбите, а разрешенията ни предпазват от неоправдан достъп до функции като камери или микрофони. При устройствата, подарявани на деца, трябва да активираме и персонализираме функциите за родителския контрол, да дефинираме достъпа до подходящо за възрастта съдържание и да ограничим онлайн взаимодействията по подходящ начин, за да противодействаме на всички потенциални рискове, свързани с кибертормоз. Има ли опция за многофакторно удостоверяване, най-добре е да се възползваме от нея.

Wi-Fi мрежи

Тъй като обществените Wi-Fi мрежи не изискват удостоверяване, всеки може да получи достъп до тях, включително и злонамерени хитреци. Те могат да „застанат“ между нас и точката за връзка. По този начин те лесно могат да се доберат до данните, които изпращаме и получаваме.
С две думи, най-добре е да не използваме незащитени обществени Wi-Fi мрежи. Те са истинска златна мина за киберзлодеите. Ако все пак трябва да използваме обществена Wi-Fi, желателно е да активираме виртуална частна мрежа (VPN).

Добре е и да защитим своята домашна Wi-Fi мрежа. Тя трябва да има стабилна парола, но за по-голяма сигурност можем да сменим стандартното й име. Няма причина да не се възползваме и от функциите за криптиране на рутера, стига да има такива, а всички съвременни рутери ги имат. Споделянето на пароли за WiFi трябва да става внимателно. Ако има възможност за формиране на „мрежа за гости“, сега е идеалното време да я използваме и да дадем достъп на всички, които идват у дома, по сигурен начин.

Коментар