Повратна точка за OLED дисплеите през 2024 г.

OLED дисплеите ще станат по-ярки, по-издръжливи и по-икономични
(снимка: CC0 Public Domain)

Екраните на смартфони, компютри и телевизори ще станат по-икономични, по-издръжливи и по-ярки. Това ще се случи още през следващата година, благодарение на сини PHOLED светодиоди (фосфоресциращи органични светодиоди). Universal Display Corp. (UDC) обяви, че е готова да доставя в търговската мрежа суровини за производството им.

Днес OLED дисплеите (базирани на органични светодиоди) завладяват света, проправяйки си път към смартфоните, лаптопите и първокласните телевизори. Тези дисплеи са ярки, консумират относително малко енергия и са наистина черни там, където трябва да бъдат, отбелязва IEEE Spectrum.

OLED дисплеите имат различни дизайни – могат да бъдат направени от масив от трицветни светодиоди или от бели светодиоди с цветни филтри. Но всички OLED имат един основен принцип – използват флуоресценция, при която електрически ток в процеса на рекомбинация на електрони и дупки в работния слой на диода води до излъчване на фотони (светлина).

Фотоните се излъчват от вид екситонни квазичастици, наричани синглети. Нюансът е, че за всеки синглет електроните и дупките образуват три триплета. Триплетите произвеждат предимно топлина. По този начин конвенционалните OLED имат ефективност (КПД) от около 25%. Но не става въпрос само за ниска осветеност. Топлината скъсява живота на LED материала.

Ефективността на органичните светодиоди може да се увеличи до почти 100% чрез използване на друг вид луминесценция – фосфоресценция. За целта към работния слой на OLED се добавят молекули на определени тежки метали. Електроните и дупките в такива материали също образуват синглети и триплети в съотношение 1:3, но триплетите в случая могат да излъчват фотони или просто да светят, вместо да нагряват себе си и заобикалящата ги среда.

През последните две десетилетия бяха открити материали за червена и зелена фосфоресценция. Те вече се използват широко в производството на OLED. Такива суровини се произвеждат от много химически компании, включително UDC.

Проблемът беше със сините PHOLED. Все още никой не е съобщил за разработване на дълготрайни сини фосфоресциращи светодиоди. UDC първа заяви готовност за търговски доставки на суровини за масово производство на сини PHOLED и дисплеи на тяхна основа. Вероятно пробните доставки вече са в ход, тъй като Samsung и LG експериментират с PHOLED от дълго време. Началото на масовите доставки ще започне през 2024 г.

Преминаването изцяло към PHOLED светодиоди ще увеличи ефективността на дисплеите. Колкото повече сини PHOLED съдържа дисплеят, толкова по-ефективен ще бъде. Samsung има предимство, тъй като произвежда дисплеи с квантови точки, които са базирани изключително на сини PHOLED. Ако дисплеите използват PHOLED триади (сини, червени и зелени субпиксели), тогава ефективността ще се увеличи с не повече от една трета, което е типично за дисплеите на LG.

Във всеки случай предстои повратна точка в производството на дисплеи и повишаване на тяхното качество, издръжливост, яркост и ефективност.

Коментари по темата: „Повратна точка за OLED дисплеите през 2024 г.”

добавете коментар...

  1. А

    ДАНО!

Коментар