ИТ ветерани срещу новобранци: Nvidia има проблем, докато плува в пари

Дженсън Хуанг се опитва да овладее недоволството на младите служители в компанията с мотивационни речи, но засега неуспешно (снимка: Nvidia)

Назрява скандал с персонала в най-голямата компания за AI ускорители – американската Nvidia. „Ветераните печелят милиони, работейки в спокоен режим, докато „новобранците открито им завиждат.

Nvidia е изправена пред огромен проблем. Младите служители на компанията недоволстват от факта, че „ветераните” и шефовете печелят милиони долари, работейки безгрижно, докато те трябва да се трудят усилено за много по-малко пари. Главният изпълнителен директор Дженсън Хуанг се опитва да разреши проблема, но засега без успех.

„Полупенсионирани” на топ позиции

Има широко разпространено чувство за дълбока несправедливост сред младите и новоназначените служители на Nvidia. Според публикация на Business Insider, те са изключително недоволни от факта, че дават 100% от себе си, но в същото време получават няколко пъти, а понякога и десетки пъти по-малко от тези, които компанията нарича „ветерани”.

Такъв неофициален статут се дава на служители, които са работили в компанията повече от пет години. Но младите кадри завиждат не само на тях, но и на висшето ръководство. Сред мениджърския екип на Nvidia служителите виждат така наречените „полупенсионирани хора”, които работят мудно и мързеливо, небрежно.

В същото време, въпреки че очевидно полагат много по-малко усилия, „ветераните” и ръководството печелят много повече от обикновените работници. Дори мениджърите на средно ниво могат лесно да печелят милион щатски долара на година и повече.

Откъде идва несправедливостта

Причината, поради която някои хора бързо стават милионери, докато работят в Nvidia, докато други не могат да изплащат ипотеките си, се крие неочаквания за самата компания успех на световната сцена. Nvidia е най-големият разработчик на чипове за видеокарти и изчислителни ускорители – нейният GeForce заема повече от 87% от световния пазар за дискретни видеокарти (според данни на Jon Peddie Research за Q2’2023), а изчислителни ускорители на компанията за милиарди долари се доставят по „сиви схеми” в Китай.

Nvidia плува в пари – за пет години акциите ѝ са поскъпнали с 1200% до $488 за брой. Според анализ на Tom’s Hardware, в следващите 10 години акциите на компанията ще поскъпнат с 12 000%.

Много от дългогодишните служители на Nvidia (с пет или повече години в компанията) имат опции върху акции и виждайки какво се случва с ценните книжа, бързат да станат нейни акционери. Това води до толкова силен дисбаланс в заплатите, че младите служители не могат да се примирят с него.

Когато парите престанат да бъдат мотивиращ фактор

Възможността да получавате гигантски суми пари, докато сте в Nvidia и неин акционер, води до това, че много „ветерани” и мениджъри започват да работят в режим на „полупенсиониране”. Тоест, от една страна, изпълнявате задълженията си, но от друга страна го правите не много ефективно от гледна точка на времето и усилията, които влагате.

Дженсън Хуанг, изпълнителният директор на Nvidia, също не е доволен от ситуацията в компанията. Според него, всички служители трябва да подхождат към работата си с ентусиазъм, сякаш спортуват доброволно.

Хуанг апелира също за гордост, която „полупенсионираните” хора могат да изпитват от работата, която са свършили добре и навреме. Освен това той ги насърчава да си представят, че всеки от тях е генерален директор на личното си време и тази позиция винаги ги задължава да работят „по възрастен, отговорен начин”.

Думите няма да помогнат

Като цяло, в опитите си да разреши проблема с неравенството в заплащането в Nvidia, Дженсън Хуанг досега се е ограничил само до мотивационни речи. Въпреки това той остава уважаван сред младите и новите служители на Nvidia, с оценки на доверието в диапазона от 98%.

Според анализа на Business Insider, служителите на компанията не обвиняват Хуанг за случващото се – вместо това те го обвиняват за текущата корпоративна култура на Nvidia, чиято основна ценност са нейните служители. Тази култура, съчетана със стила на управление на сегашното ръководство на компанията, допринася за изключителния комфорт на мениджърите и, както биха казали някои, за атмосфера на самодоволство, която цари в цялата компания и сред нейния мениджърски екип в частност.

Това включва и факта, че Nvidia е една от малкото световноизвестни ИТ компании, които не съкратиха персонал нито през 2022 г., нито през 2023 г. Amazon, Intel, Microsoft и много други направиха това, но не и Nvidia. Още повече, че за последен път компанията оптимизира персонала си преди почти 16 години – през 2008 г., когато целият свят потъна в глобална финансова криза.

Коментар