Windows 11 фаворизира Intel за сметка на AMD?

Нови процесори на AMD не фигурират в списъка на поддържаните от Windows 11
(снимка: AMD)

Актуалната операционна система на Microsoft, Windows 11, остана без поддръжка за най-новите процесори на AMD. Дали по този начин софтуерната компания принуждава потребителите на Windows да преминат към процесори на Intel?

Microsoft не добави поддръжка за наскоро обявените процесори на AMD в Windows 11, като се ограничи само до новите чипове на Intel. И това въпреки факта, че премиерата на последните процесори на AMD се състоя седмица преди представянето на Intel Meteor Lake. Странно е, че Microsoft не обяснява това свое решение.

За едни – да, за други – не

Тази седмица Microsoft актуализира списъка си с процесори, поддържани от операционната система Windows 11, добавяйки много нови чипове на Intel. По някаква неизвестна причина обаче в този списък нямаше място за също толкова нови процесори на AMD, отбелязва тематичният портал Neowin.

Отсега нататък Windows 11, която е най-модерната настолна операционна система на Microsoft, може да работи с процесори Intel от поколение Meteor Lake, чиято премиера беше преди няколко седмици. В същото време процесорите от серията AMD Ryzen 8040 и 8050, които се появиха дори по-рано от Meteor Lake (седмица  преди тях), не се поддържат официално от операционната система.

Предишният път, когато Microsoft актуализира списъка с поддържани процесори за Windows 11, беше през август 2023 г. Оттогава броят на AMD чиповете в списъка остана почти непроменен.

Защо това е важно

Windows 11 е широко известна със своята селективност по отношение на хардуера на компютъра, на който работи. От самото начало системата беше много взискателна към процесорите – имаше нужда от минимум осмо поколение Intel Core, известно още като Coffee Lake, или AMD 2000 – и двете серии излязоха около 2018 г.

Ако Windows 11 открие по-стар процесор в компютъра, ще започнат проблеми със съвместимостта. Системата ще работи, но няма да мине без предупреждения, че хардуерът не отговаря на изискванията. Първоначално Microsoft напълно забрани инсталирането на Windows 11 на неподдържан хардуер.

По същество това важи и за новите процесори на AMD. Ако не са в списъка, тогава потребителите ще страдат така, сякаш имат стари процесори в компютрите си.

Мистериозно решение

Защо Microsoft се фокусира изключително върху новите чипове на Intel, сякаш „забравяйки” за преките им конкуренти с логото на AMD, остава неясно. Междувременно и двата процесора имат разработен AI компонент, или NPU – това са специализирани хардуерни блокове с изкуствен интелект, предназначени да ускоряват базираните на AI задачи.

За Microsoft наличието на такива модули в съвременните процесори е много важно. Тя се подготвя за пускане на Windows 12, в която ще акцентира на услугите, базирани на изкуствен интелект. В допълнение, през есента на 2023 г., първо в Windows 11 и след това в Windows 10, се появи Copilot – новият виртуален асистент на Microsoft, пуснат през 2021 г. и заместващ безполезната Cortana.

Това също доказва, че AI е един от основните приоритети на Microsoft днес. Windows 10 не трябваше да получава Copilot – функционални актуализации за версия 10 не са пускани от март 2023 г. В този случай обаче Microsoft направи изключение.

Процесор, който не съществува

Microsoft също игнорира други процесори на AMD – например най-добрият Ryzen 9 7945HX3D, който е първият мобилен процесор на AMD с 3D V-кеш. Чипът все още липсва в списъка с поддържани процесори от Windows 11. В същото време, списъкът включва все още несъществуващите процесори Intel Core i9-14900HX, Core i7-14700HX и i7-14650HX.

Още по-изненадващо е включването на процесор AMD Ryzen 3 5380U в списъка. Windows знае за този чип, докато самата AMD никога не е казвала, че такъв процесор съществува в нейната линия.

Windows 11 може да работи и с процесори, базирани на Arm архитектура. В тази част от списъка всичко остава непроменено – процесорите на американската компания Qualcomm заемат по-голямата част от него.

Коментари по темата: „Windows 11 фаворизира Intel за сметка на AMD?”

добавете коментар...

  1. Еми да

    Това не е ново, MS отдавна предпочитат intel.
    Intel върви в Сев. Америка, Западна Европа, Русия, Австралия, Япония и Корея.
    Amd в Латинска Америка, Индия, Южна Азия

    Едните слагат WD в компютрите, други seagate, трети samsung, четвърти някаква измислена марка и така.

    В ЕС и Азия се харчи apple, samsumg и xiaomi, в Ю. Америка motorola, в Африка – huawei
    А в България тези общо.
    Има статии по въпроса.

Коментар