Съдът: Изкуството на AI няма авторски права

Изкуственият интелект засега не успява да се пребори за авторско право върху творбите си
(снимка: CC0 Public Domain)

Нахлуването на изкуствения интелект в творческата индустрия повдигна остро въпроса за авторското право върху произведенията, създавани с помощта на AI. Съдебно решение в САЩ сякаш дава окончателен отговор на този въпрос.

Берил А. Хауъл, съдия от окръжния съд на САЩ, постанови, че изкуството, генерирано от AI, не може да бъде защитено с авторски права. Това решение беше взето в отговор на дело, заведено от Стивън Талер, който се опитваше да защити авторски права върху изображение, създадено с помощта на алгоритъма на Creativity Machine, разработен от самия него.

Талер искаше да регистрира изображението като произведение, направено по поръчка, където авторът е алгоритъмът, а той е собственик на произведението. Молбата му обаче беше окончателно отхвърлена през миналата година, припомня The Verge.

По-късно Талер заведе дело срещу Службата за авторско право на САЩ (USCO), твърдейки, че отхвърлянето е незаконно. Съдия Хауел не се съгласи, като написа в решението си, че авторските права никога не са били предоставяни на нечовешки произведения, подчертавайки, че „човешкото авторство е основен принцип на авторското право“.

Същевременно съдията призна, че човечеството е на прага на нова граница в авторското право, където художниците ще използват AI като инструмент за създаване на своите произведения. Според нея, това ще затрудни определянето на човешкото участие в създаването на творбите, необходимо за регистрация на авторски права върху произведенията.

Райън Абът, адвокатът на Талер от кантората Brown Neri Smith & Khan LLP, не е съгласен с тълкуването на закона от съдията и планира да обжалва решението.

Напоследък се водят все повече съдебни спорове в САЩ, свързани с авторски права и изкуствен интелект. Например, Сара Силвърман и други автори заведоха дело срещу OpenAI и Meta за незаконно използване на техните произведения в обучението на AI. Друго дело, заведено от програмиста и адвокат Матю Бътерик срещу Microsoft, GitHub и OpenAI, твърди, че използването на защитен с авторски права код за обучение на AI е пиратство.

Коментар