Учени: Компютърните очила срещу синя светлина са безполезни

Компютърните очила с филтър за синя светлина може да се окажат пари на вятъра
(снимка: CC0 Public Domain)

Широко рекламираните очила за блокиране на синята светлина, излъчвана от компютърните екрани, на практика са безполезни, установи проучване, което анализира данни от десетки изследвания сред потребители в различни държави по света.

Търговци, лекари и пациенти се втурнаха да рекламират, предписват и носят очила със стъкла, за които се твърди, че блокират синята светлина. Както е известно, тази светлина е вредна за зрението и пречи на здравословния сън на хората.

Група учени от Австралия и Обединеното кралство се заеха да оценят ефективността на очилата. Оказа се, че няма надеждни данни за ползите от сините филтри за очите, здравето и съня на потребителите, отбелязва NewAtlas в публикация за проучването.

Изследователи от университета в Мелбърн, заедно с техни колеги от университета Монаш и градския университет в Лондон, анализираха 17 публикувани проучвания от 6 държави за използването на очила, блокиращи синята светлина. Проучванията включват от 5 до 156 участници и са проведени за период от един ден до пет седмици.

В резултат на анализа, учените стигнаха до извода, че очилата, които трябва да блокират синята светлина, може да не отговарят на заявленията на рекламодателите и кабинетите за оптометрия. Ето защо учените призовават професионалистите и потребителите да помислят два пъти при избора на очила с филтърни стъкла. Най-малкото може да си хвърлят парите на вятъра.

В публикуваните изследвания учените не са открили убедителни данни за ефекта на филтрите за синя светлина в очилата върху цялостното здраве на очите, качеството на съня или зрителната ефективност.

„Резултатите от нашия преглед, базиран на най-актуалните данни, показват, че доказателствата за тези твърдения [за ползите от филтрите за синя светлина] са неубедителни и несигурни“, казва Лора Дауни, водещ автор на изследването.

„Нашите резултати не подкрепят предписването на лещи, филтриращи синя светлина. Тези резултати са важни за широк кръг от заинтересовани страни, включително офталмолози, пациенти, изследователи и обществото”, допълва Дауни.

Вероятно е необходимо по-дълго и по-задълбочено изследване, за да се проучи въпросът по-подробно, но дори наличните данни са достатъчни, за да направят съмнителна идеята за филтриране на синята светлина.

„Количеството синя светлина, което очите ни получават от изкуствени източници, като компютърни екрани, е около една хилядна от това, което получаваме от естествената дневна светлина“, обясняват авторите на анализа.

Освен това лещите с филтър обикновено филтрират около 10-25% от синята светлина, в зависимост от конкретния продукт. За да филтрират повече синя светлина, лещите трябва да имат отчетлив кехлибарен оттенък, което значително ще повлияе на цветовото възприятие.

Коментари по темата: „Учени: Компютърните очила срещу синя светлина са безполезни”

добавете коментар...

  1. Фофу

    Прости си настройте монитора с по-малко синьо и готово. Какви очила какви 5 лева.

Коментар