Наистина ли помагат очилата за синя светлина?

Очилата, блокиращи синята светлина, могат да помогнат само за един от трите здравни аспекта, с които се свързват (снимка: CC0 Public Domain)

Няма бягство от синята светлина, ако човек работи с дисплеи. За вредата от нея е говорено много, но работят ли очилата за синя светлина – или са просто прахосване на пари? Краткият отговор е: зависи.

Какво е синята светлина? Отговорът е доста ясен – това е онзи край от спектъра на светлината, който виждаме като синьо и лилаво. А какво представляват очилата за синя светлина? Те са оборудвани с прозрачни или оранжеви стъкла, които блокират синята светлина.



Въпреки че популярността им непрекъснато нараства от 2016 г. насам, очилата за синя светлина станаха особено търсени по време на пандемията, когато много хора бяха по домовете си постоянно и през повечето време – пред екрана на компютъра или телевизора. Предлагат се в различни цветове, стилове и ценови класове и могат да бъдат диоптрични.

Е, добре, работят ли очилата за синя светлина? Преди да отговорим на този въпрос, е полезно да разграничим твърденията за очилата за синя светлина в три категории: качество на съня, напрежение на очите и очно здраве.

Качество на съня

Синята светлина смущава съня, защото пречи на тялото да произвежда мелатонин – хормона на съня, който помага за регулирането на циркадния ритъм, обяснява Дагни Джу, офталмолог и очен хирург. Научните доказателства зад това изследване, добавя Джу, са по-силни от други твърдения за вредните ефекти на синята светлина.

Например, скорошен преглед на 24 проучвания върху очилата, блокиращи синята светлина, и съня, установи, че „има съществени доказателства“, че очилата помагат при различни нарушения и смущения на съня.

Това обаче не е „чиста монета“. И Джу, и невро-офталмологът Брадли Кац отбелязват, че има безброй марки на пазара и всички те се предлагат като очила за синя светлина, без да има ясни регулации и разпоредби на какви изисквания следва да отговарят очилата. Това затруднява потребителите да намерят най-добрите очила със синя светлина.



Не е ясно кои очила доколко успяват да блокират синята светлина. Предлаганите на пазара разновидности „варират значително от марка до марка и освен ако нямате спектрометър, за да ги тествате, е невъзможно да разберете какво наистина получавате,“ казва Джу.

Напрежение в очите

В сравнение с твърденията за качеството на съня, за предотвратяването на напрежението в очите има много по-малко доказателства, когато става дума за очилата за синя светлина. Данните са, по думите на специалистите, „смесени“.

Често пъти напрежението на очите се причинява от липсата на мигане, според Американската академия по офталмология. Това означава, че очилата не биха могли да решат проблема.

„Тези ефекти на напрежение са причинени от начина, по който хората използват екраните си, а не от нещо, идващо от самите екрани“, обяснява Кац. „Най-добрият начин да избегнете напрежението на очите е да правите почивки от екрана – колкото се може по-често“.



Хората, които искат да помогнат на очите си, могат да следват неписаното правило 20-10-30: На всеки 20 минути време пред дигитален екран трябва да гледате нещо на 10 метра разстояние за около 30 секунди.

Очно здраве

Експертите казват, че синята светлина може да бъде вредна в големи дози с течение на времето. „Известно е, че дължините на сините вълни причиняват окислително увреждане на клетките на ретината и изглежда, че експозицията през целия живот допринася за образуването на катаракта и развитието на макулна дегенерация“, каза Бенджамин Тичо, офталмолог и доцент в университета на Илинойс.

Но това не означава, че трябва да изхвърлим всичките си цифрови устройства. Според Тичо, количеството излагане на синя светлина от околната среда, например слънчево синьо небе, далеч надвишава това, което можем да поемем от, да речем, еднодневно „преяждане“ с видеоигри.



При всички положения „никога не е имало научни данни, показващи, че блокиращите синята светлина очила предпазват здравето на очите“, казва Джу. Тезата се подкрепя и от другите офталмолози.

Извод

Очилата за синя светлина може да са ефективни, ако се опитвате да подобрите съня си. Но дори и тогава е трудно да се разбере дали чифт очила, блокиращи синята светлина, наистина работят поради липсата на разпоредби и стандартизации.

Коментари по темата: „Наистина ли помагат очилата за синя светлина?”

добавете коментар...

  1. Повече инфо

    А ако се насилите да потърсите дори и в тубата ще разберете че нуждно повече на естествена светлина в периода на УВ светлината за да си имате вит. Де а и да си оправите и съня – а пък след 18 часът синя светлина пречи заради липса на хормони и вит.Де и един куп биохимични процеси. Извод като правиш 20 10 30 излез на терасата на офиса или отвън да хванеш малко УВ и естествена светлина.

Коментар