OLED осветлението е по-безвредно за хората от LED

Излагането на специфични видове светлина преди сън може да има различен ефект върху метаболизма
(снимка: CC0 Public Domain)

Излагането на човека на светлина през нощта може да има отрицателни последици за здравето. В изследване на проблема, японски учени установиха кой тип осветление е по-малко вреден за хората.

Изследователите от университета Цукуба са сравнили ефектите на светодиодните (LED) източници и органичните светодиоди (OLED) върху режима на спане на човека. Известно е, че LED източниците излъчват много синя светлина, което е вредно за здравето. При OLED осветлението това не е така.

По-конкретно учените са изследвали как източниците на светлина влияят на енергийния метаболизъм в тялото, съобщи Eurekalert. За целта те ангажирали десетима мъже доброволци и ги изложили на различни светлини в продължение на четири часа преди лягане.

След това учените измерили енергийните им разходи, телесната температура, окисляването на мазнините и нивата на 6-сулфатоксимелатонин. Установено е, че разходът на енергия и телесната температура по време на сън са значително по-малки след излагане на OLED осветление.

Освен това окисляването на мазнините по време на сън било по-ниско след излагане на LED осветление. Анализирайки резултатите, учените стигат до извода, че някои видове осветление могат дори да повлияят на наддаването на тегло.

Несъмнено, излагането на специфични видове светлина преди сън може да има различни ефекти върху енергийния метаболизъм по време на сън, заключават учените.

ОLED източниците излъчват полихроматична бяла светлина, която съдържа по-малко синя светлина от LED светодиодите. В резултат OLED има по-малко негативни последици за здравето на хората. Така OLED може да се окаже привлекателна алтернатива на LED осветлението, особено през нощта.

Коментари по темата: „OLED осветлението е по-безвредно за хората от LED”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    колкото по-малко сън получавате,

    толкова повече кортизол(хормона на стреса)

    Кортизолът – регулирането на кръвната захар, метаболизма на мазнините и въглехидратите, както и нивата на кръвното налягане. Повишеното кортизол – увелич апетит

    Затворен кръг :

    (1)недостатъчен сън …>
    (2)Повишен стрес …>
    (3)повишен кортизол…> ви карат да жадувате за висококалорична храна с нея тялото ви да произвежда серотонин, хормон, който ви помага да се успокоите.

    ядат сладки и нишестени храни – липсата на сън кара мозъка да изпрати съобщение или жажда за глюкоза(осн. гориво на мозъка)

    Спането в пълна тъмнина – профилактика на заболяванията

  2. Anonymous

    хормони лепти – подтиска на глада

    хормон грелин -стимулирате апетита

    Лишаването от сън± :
    лептин – намален

    грелин – повишен

  3. Anonymous

    университет в Охайо изложиха
    3 групи мишки на различни източници на светлина и интензитет.

    Те открили, че
    втората и третата група, изложени на 24 часа светлина, независимо дали са с пълна интензивност или са приглушени, показват повишен апетит.

  4. Anonymous

    Колко € олед-тел ?

  5. Anonymous

    някои видове осветление могат дори да повлияят на наддаването на тегло.

    Не са виновни фафлите , светлината е ; изгасете слънцето.

  6. 0001000

    Има LED 2700К

Коментар